Home Izdvojeno Značenje današnjeg paljenja prve adventske svijeće

Značenje današnjeg paljenja prve adventske svijeće

Svaka svijeća ima svoju simboliku uz koju se veže i adventski tjedan. Evo što tradicija kaže za današnju, prvu

PODIJELITE

Uređivanje doma božićnim ukrasima i paljenje prve adventske svijeće na našem vjenčiću prvi su znakovi da nam je Božić zaista sve bliže i bliže. Paljenje svijeća na adventskom vijencu ima određenu simboliku u katoličkoj vjeri te predstavlja mnogo više od unošenja svjetla u dom.

Sam blagdanski vijenac simbol je pobjede koji se nosio od vremena Rimljana, a koji danas prikazuje simbol Isusove pobjede nad smrću i obećanu vječnost. Simboliku nosi čak i materijal od kojih se izrađuje pa tako oni stvoreni od prirodnih materijala, posebice borovih grančica, su također simbol vječnosti.

Poprilično nova tradicija

Iako se adventskih vijenaca vjerojatno sjećamo svi još od malena, tradicija izrade vijenca je zapravo stara tek oko sto godina. Prvi vijenac nastao je 1838. godine u domu za nezbrinutu djecu u Hamburgu. Evangelički pastor Johann Hinrich Wichern, koji je radio u tom domu, svake je godine pred Božić organizirao molitve za svoje štićenike, a te su molitve započele 24 dana prije Božića. Svakoga dana tijekom molitve bila je zapaljena po jedna svijeća, svijeće su bile slagane u krug, te su tako na Božić sve 24 svijeće zasjale u velikom sjajnom krugu. S vremenom je taj običaj prerastao u tradiciju, a vijenac od svijeća počeli su ukrašavati zimzelenim grančicama. Običaj slaganja vijenca i paljenja svijeća polako se širio evangeličkim domovima u Njemačkoj, a onda i diljem Europe. Krajem 19. stoljeća na vijencu su se počele paliti samo četiri svijeće, za četiri adventske nedjelje. Katolici su vijenac počeli izrađivati tek nakon Prvog svjetskog rata.

Svijeće su u početku bile samo crvene i bijele boje kao podsjetnik na Isusovu žrtvu i pobjedu nad tamom. Druga tradicija govori kako su tri svijeće bile ljubičaste kao znak pokore, a četvrta je bila ružičasta kao znak Isusova rođenja.

Svaka svijeća ima svoje značenje

Svaka svijeća na adventskom vijencu danas ima svoje značenje. Prva svijeća koju ćemo zapaliti danas je postilica ili prorokova svijeća te simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska i označava mir, a treća svijeća je pastirska te slavi radost i veselje. Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav.

Prvi tjedan adventa povezuje se tako s nadom i vjerom, neovisno o tome jesmo li vjernici ili nismo. Ne smijemo zaboraviti niti na vjeru u same sebe jer jedino to će nam omogućiti da ostvarimo svoje želje i snove.