Home Gospodarstvo Zelena zadruga starijima i socijalno ugroženim osobama dijeli pakete za uštedu energije

Zelena zadruga starijima i socijalno ugroženim osobama dijeli pakete za uštedu energije

"Imam malu mirovinu i kad stignu računi, dođe vam da se prestanete grijati"

PODIJELITE
Foto: Virna Kirac

Zelena energetska zadruga (ZEZ) će i tijekom veljače provoditi podjelu paketa za uštedu energije energetski ugroženim starijim osobama na području Zagreba i Zagrebačke županije. Ovim projektom osigurano je stotinjak paketa, a sve kroz kampanju Umanjimo im brige koju je zadruga provela u suradnji sa Zakladom Solidarna krajem. Za kampanju je kroz donacije građana i tvrtki prikupljeno 8,588.95 EUR / 64,713.47 kn. Do sada je podijeljeno više od polovice paketa, a ostatak će biti riješen do kraja veljače.

Paket za uštedu energije sadrži LED žarulje, metlicu za vrata i brtve za prozore, reflektirajuću foliju za radijatore, produžni kabel s prekidačem i štedne perlatore za slavine. “Kad se zbroje svi troškovi za energente zajedno s komunalnim uslugama i drugim režijama, u jako smo teškom stanju. Imam malu mirovinu i kad stignu računi, dođe vam da se prestanete grijati. I to nije slučaj samo kod mene nego i kod mojih poznanika. Prije bi stavila krpu pod vrata, a sada imam metlicu koja održava toplinu u prostoriji. Možda neću uštediti 5 kW, ali da uštedim 1 kW, meni će to jako puno značiti.”, izjavila je Mirjana iz zagrebačkog naselja, koja je ostvarila pravo na jedan od paketa za uštedu energije.

Korisnici paketa su izabrani javnim pozivom prema kriterijima kampanje koji su uključivali da osoba mora imati 65 ili više godina starosti, prebivalište na području Grada Zagreba ili Zagrebačke županije, te da koristi nacionalnu naknadu za starije osobe, naknade za ugroženog kupca energenata, zajamčenu minimalnu naknadu ili mirovinu u iznosu do 2.000 kn mjesečno.

“Treba uzeti u obzir da nemaju svi djecu i rodbinu na koju se mogu osloniti za pomoć i da je većini starijih sam proces prijave za neku od mjera socijalne pomoći zahtjevan zadatak. Situacija u kojoj se nalaze je otegotna okolnost i za njihovo zdravlje i ugodu stanovanja. Mjere za suzbijanje energetskog siromaštva bi trebale biti sustavne i dugoročne s naglaskom na poboljšanje izolacije koju si većina starijih građana ne može priuštiti. Drago nam je da im ovom akcijom možemo donekle umanjiti brige, ali se nadamo da njome uspijevamo i povećati svijest o problemu energetskog siromaštva te potaknuti rješenja.”,  izjavila je Paula Damaška, voditeljica projekta Energetske zajednice za energetsku solidarnost u ZEZ-u u sklopu kojeg se provodi ova akcija.