Home Izdvojeno Završena obnova kurije Modić Bedeković! Otvara vrata stara 207 godina

Završena obnova kurije Modić Bedeković! Otvara vrata stara 207 godina

PODIJELITE

Drvena kurija stare plemenitaške obitelji Modić Bedeković u Donjoj Lomnici nakon više od deset godina restauracije u potpunosti je obnovljena. Kako je to bilo u kući ovih plemenitaša koji su živjeli u napoleonovo doba, možete doznati već ove subote u 13 sati kada će biti otvoren stalni postav za građanstvo. Službeno otvorenje bit će dan ranije u 18 sati, u sklopu Dana europske baštine u Velikoj Gorici.

SPORAZUM S VLASNICIMA

Kurija podignuta 1806. godine u vlasništvu je obitelji Kallay, Perak i Perak Kroll. Vlasnici su prije pet godina zajedno sa Gradom Velika Gorica i Muzejom Turopolja potpisali sporazum kojim je dogovoreno otvaranje kurije za javnost. Sporazum će biti na snazi do 2023. godine.

OD IGLE DO FIJAKERA

Kad otvorite velika ulazna drvena vrata, kao da ulazite u posvećenu povijest. Tamo vas čak čeka stari fijaker koji je davno prestao voziti putnike. Kad se popnete na kat, prelazite preko podnog mozaika od bijelog šljunka i crnih riječnih školjaka i ulazite u prostorije za stanovanje. Sve je ovdje zadržalo dah prošlosti i čini vam se kao da će sada zauzeti mjesto za stolom u salonu turopoljski plemići Josipovići, Pogledići, Kuševići ili pak umjetnici i književnici latko Baloković, Franjo Lučić, Josip Andrić, August Šenoa ili Antun Gustav Matoš, nekad stalni posjetitelji ove kurije.U prostorijama se nalaze krasne peći za grijanje, stilski namještaj, slike po zidovima poznatih i nepoznatih umjetnika, svjetiljke i porculan te rodoslovlje obitelji Modić.

Ako zaželite odmor i predah, naći ćete ga u prostranom dvorištu s parkom. Tamo se nalazi i sukačnica, prostorija za spravljanje hrane.

PROGRAM DANA EUROPSKE BAŠTINE U VELIKOJ GORICI

petak, 27. rujna 2013.

18 sati, Donja Lomnica – Svečanost otvaranja muzejskog postava u kuriji Modić Bedeković

subota i nedjelja, 28 i 29. rujna 2013.

13 – 17 sati, Donja Lomnica – zabavni program u kuriji Modić – Bedeković

srijeda, 02. listopada 2013.

18 sati, Muzej Turopolja, Velika Gorica – izložba „Obnovljena graditeljska baština u vremenu od 1996. do 2013.

četvrtak, 03. listopada 2013.

9 – 16 sati, obilazak kulturnih dobara autobusom uz stručno vodstvo.