Home Zanimljivosti Zaplovite lađom po Kupi

Zaplovite lađom po Kupi

PODIJELITE

Od svibnja ove godine plovidbe rijekom Kupom žitnom lađom “Aurora Colapis” za individualne posjetitelje održavaju se svake subote i nedjelje u 16 sati i 30 minuta s polaskom iz mjesta Brođani. Osim plovidbe čarobnom Kupom, koja oduševljava svojim zelenilom i mirnoćom, putnici imaju prilike doživjeti povijest Drugog svjetskog rata preko atraktivnih bunkera, kula iz 1946. te povijest Domovinskog rata i ostataka željezničkog mosta od Karlovca do Siska.

– Putovanje Žitnom lađom po Kupi započelo je ispunjavati svoj cilj. Žitna lađa kao destinacija na rijeci Kupi je, ja bih rekao, kao neki mamac za sve turiste i avanturiste koji mogu uživati na njoj i promatrati obalu, ptice, ribe, ljepotu Kupe, opustiti se i relaksirati. Uz to nešto naučiti te probati domaću hranu i domaće proizvode s domaćih OPG-ova – ispričao je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.

Za svaku plovidbu Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Marinković iz Brežana priprema paglamaču – tradicionalni pokupski kolač od domaćih sastojaka te spravlja sok od jabuka uzgojenih na svojem imanju. Svi koji su raspoloženi za ručak mogu ih, uz najavu, posjetiti na njihovom OPG-u te kušati neke od rijetkih domaćih specijaliteta poput gulaša “Capra”.

Plovidbu prati ugodna glazba, a najmlađe jako vesele susreti s čapljom ili dabrom. Tijekom vožnje mogu se fotografirati za kapetanskim kormilom ili zvoniti pravim brodskim zvonom. – Svakog putnika će dočekati vesela posada broda i tim društvene tvrtke Aurore Colapis, Karlovac osnovane od strane Udruge “Zvono uz Kupu” iz Rečice. Vode je pet mladih djevojaka, koje su još prije devet godina sanjale da žele napraviti brod – žitnu lađu u Karlovcu – poručuju organizatori.

Promotivna cijena 90-minutne vožnje rijekom Kupom iznosi 60 kuna, a djeca i umirovljenici imaju popust pa vožnju plaćaju svega 30 kuna. Osim vožnje rijekom Kupom i uživanja u prekrasnom krajoliku, putnici mogu degustirati lokalne proizvode, a očekuje ih i interpretacija bogate povijesti Karlovca. A da se svaki putnik osjeća sigurnim tu je i osiguranje svakog putnika.

– Tako se ispunjava cilj pojačanog razvoja kontinentalnog turizma na Kupi i neka se tim primjerom povedu i ostali poduzetnici koji bi mogli napraviti manje lađe ili manje brodice i baviti se turizmom. Na taj način mladi ljudi bi se mogli zapošljavati paralelno uzgajajući ekološku hranu i plasirati ju na taj način na tržište. Potrebna je veća podrška ministarstva te privući što više, ponajprije Zagrepčana na Kupu, a onda i svih ostalih koji putuju iz Europe prema moru, a to im je jedna dobra stanica – zaključio je Škrinjarić.

Plovidba rijekom Kupom završava gdje je i počela – u mjestu Brođani, a tijekom vožnje turisti mogu vidjeti i vizuru Pavlinskog samostana i Crkve Majke Božje Snježne u Kamenskom, a najmlađi imaju priliku mahati hrvatskim vojnicima na poligonu vojnog inženjerijskog sastava vojarne na Kamenskom.