Home Zanimljivosti „Zapjeni me, zamiriši“

„Zapjeni me, zamiriši“

PODIJELITE

Želite li nasapunati sebe ili bližnjega svoga vlastito izrađenim sapunom? To možete učiniti jednostavno i pritom se dobro zabaviti.

S

KORISNO ZA ZDRAVLJE

Priprema sapuna u kućnoj radinosti kreativan je posao. Uz to, koristeći pri izradi razne dodatke poput gline, sušena bilja, a posebice eteričnih ulja, možete napraviti sapun za točno određenu namjenu, primjerice za suhu kožu, za detoksikaciju i slično. Spremajući ih u raznovrsne kalupe, dobit ćete neodoljive oblike, a rabeći ih uživat ćete u njihovim čarobnim mirisima. Osim sebi, možete ih izrađivati i obitelji, prijateljima, a taj jedinstven poklon u kojega ste uložili svoju maštu, svakoga će oduševiti.

RECEPT

1. Potrebna je baza za izradu sapuna, dvije čiste metalne posude ili staklena posuda, ovisno hoćete li koristiti mikrovalnu pećnicu ili želite bazu topiti na pari, drvena kuhača za miješanje, mlijeko u prahu, destilirana voda, kalupi za oblik – možete koristiti kalupe za kolače, eterična ulja za miris.

sapunrukavica

2. Bazu koju želite otopiti narežete na listiće ili naribate. Pripremite mlijeko od mlijeka u prahu, npr. u100 g baze dodajete 1,5-2,0 dl mlijeka. Bazu zatim u mlijeku otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici 30-ak sekundi, ako nije otopljena postupak možete ponoviti i nekoliko puta. Ako bazu topite na pari, prvo pustite vodu da zavrije, a zatim posudu s bazom stavite na paru i poklopite.

3. Nakon što je baza potpuno otopljena, za miris možete dodati nekoliko kapi željenog eteričnog ulja, poput naranče, metvice, ružmarina, eukaliptusa, ruže ili kamilice. Sve dobro promiješajte s bazom.

sapunpucko

RADIONICA “ZAPJENI ME, ZAMIRIŠI”

Ako želite postati majstor u izradi sapuna, prijavite se na radionicu Udruge Sklad. Članovi Udruge sapune izrađuju na bazi biljnih ulja palme, kokosa, masline i soje, bez sintetskih komponenti i glicerinske baze.

–  Osim onoga što na radionici napravimo, dobivate i skriptu s detaljnim uputama i prokušanim receptima. Na samoj radionici izrađujemo čak pet različitih sapuna: Sapun od bio baze, sapun sa zelenom glinom, sapun sa sušenim biljem, art sapun i piling sapun  –  kažu u Udruzi.

Nakon formiranja grupe, radionica će se odvijati petkom i subotom u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, a trajat će pet školskih sati. Prijaviti se možete na Info pultu Pučkog učilišta ili na tel: 6259 800. Cijena radionice je 270 kuna.