Home Vijesti Zanimljive činjenice o hortenzijama koje sigurno niste znali

Zanimljive činjenice o hortenzijama koje sigurno niste znali

U Europu su stigle tek 1736. godine. Omiljen su cvijet brojnih glazbenica koje su ih čak i opjevale

PODIJELITE
Foto: Pexels

Hortenzije su jedan od najljepših cvjetova koji mogu krasiti vaše okućnice. Ovaj cvijet može mijenjati boju ovisno o sastavu i kiselosti tla – i to od plave boje pa sve do ružičaste. Samo bijele hortenzije nikada ne mijenjaju boju, one uvijek ostaju bijele.

Ovaj cvijet najbolje uspijeva na polusjenovitim i vlažnim mjestima. Osim toga sve se više koristi kao dekoracija mnogih interijera. Postoji više od 75 vrsta hortenzija. Izvorno u potekle iz Sjeverne Amerike, gdje su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 milijuna godina, raširile su se Japanom, a u Europu su stigle tek 1736. godine. No, moramo vas upozoriti, ove su ljepotice izuzetno otrovne.

Ružičaste hortenzije u svojoj rodnoj Aziji su najrasprostranjenije, a poklanjaju se osobama koje su ukrale vaše srce. Ovaj cvijet je omiljeni cvijet Lane del Rey koja mu je čak posvetila pjesmu “Old Money”:

Danas su ljeta nezamisliva bez njih, a odlična je vijest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

Savjeti za uzgoj hortenzija

1. Pripazite na veličinu tegle
Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korijena, a time i drugih dijelova. Zato je nužno pripaziti na veličinu tegle prilikom sadnje. Izbjegavajte držati ih u plastičnim teglama u kojima ste ih kupili te ih svakako presadite. Neka tegla bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

2. Smjestite ih u sjenovito područje
Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspješno rasle, potrebno ih je smjestiti u sjenovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi biti okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani svijeta.

3. Zalijevajte ih dvaput dnevno
Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih riječi hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tijekom najvećih ljetnih vrućina potrebno zalijevati ujutro i navečer, dok će tijekom manje sparnih dana i jedno zalijevanje rezultirati uspjehom. Ove biljke imaju iznimnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalijevanja ponovno živnuti.

Cvjetaju sve od početka proljeća pa do kasne jeseni. Postoji čak i američko društvo za ljude koji vole hortenzije. Ovaj cvijet simbol je srdačnosti, mira u kući, ali i pomirenja bračnih parova.