Home Izdvojeno Zajedničkim puštanjem plavih balona obilježili Svjetski dan autizma

Zajedničkim puštanjem plavih balona obilježili Svjetski dan autizma

Gradska knjižnica, korisnici Centra za odgoj i obrazovanje i članovi GKM-a žele istaknuti važnost svjesnosti o ovom spektru poremećaja

PODIJELITE

Autizam je širok spektar poremećaja, svaka dijagnoza je drugačija i svaka osoba u spektru ima različite simptome i potrebe. S tom premisom danas je u Središnjem odjelu Gradske knjižnice uz učenike Centra za odgoj i obrazovanje i studente Goričkog kluba mladih obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Povodom obilježavanja sve je bilo u znaku plave boje, a pušteni su i plavi baloni.

“Kao ustanova želimo potaknuti sugrađane i njihovu svijest o autizmu i tom stanju kod djece i odraslih. Danas smo odlučili pustiti plave balone jer je upravo plava boja boja koja se veže uz osjećaj smirenosti i prihvaćanja te je uzeta kao boja autizma.”, govori ravnateljica Knjižnice Velike Gorice Pamela Sever te ističe kako su na druženju sudjelovala i četiri korisnika s autizmom.

Ovaj dan obilježava se 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja ovog Svjetskog dana svjesnosti o autizmu je skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Važno je napomenuti da poremećaji iz spektra autizma nisu bolest, nego razvojni poremećaj/stanje koje traje cijeli život. Drugačije utječu na ljude i njihov način komunikacije razlikuje se od osobe do osobe te ovisi o dobi i intelektualnim sposobnostima. Osobe s autizmom sklone su povlačenju u vlastiti svijet u kojem nalaze sigurnost te stoga imaju poteškoća u izražavanju svojih potreba, želja i osjećaja. Sve to dovodi do niza životnih poteškoća, no svi mi možemo značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete njihova života.

Iz knjižnice dodatno ističu: “U našoj knjižnici možete pronaći mnoštvo literature na temu autizma – od stručnih medicinskih i pedagoških knjiga koje uz teoriju sadrže različite programe, savjete i vježbe do biografskih inspirativnih priča.”