Home Gospodarstvo Zagrebačka županija u iduće četiri godine zamijenit će kompletnu javnu rasvjetu

Zagrebačka županija u iduće četiri godine zamijenit će kompletnu javnu rasvjetu

PODIJELITE

Zagrebačka županija zamijenit će 22.000 starih rasvjetnih tijela energetski učinkovitijim, čime namjerava smanjiti potrošnju električne energije za javnu rasvjetu za 50 do 60 %. Riječ je o projektu koji provodi u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i čija će prva faza početi u kolovozu, kako piše večernji.hr.

Ukupna procijenjena vrijednost prve faze projekta je 790.000 eura, od čega je 711.000 eura iz fonda ELENA, a 79.000 eura će osigurati Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija kao prijavitelji projekta. Od ukupnog iznosa u Zagrebačku županiju bit će uloženo 520.000 eura, a županija će sufinancirati projekt sa 52.000 eura.

– Prva faza projekta podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije, energetski pregled javne rasvjete, financijsku analizu te izradu pravnih dokumenata – natječaja i ugovora te izradu aplikacije na strukturni fond i druge nepovratne izvore sufinanciranja – rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić.

Druga faza projekta trebala bi krenuti krajem 2016., kad se završi kompletna dokumentacija. Planirano je da projekt završi u roku od 3 godine od izrađene projektne dokumentacije.

– Nadamo se, odnosno naša je procjena, da bismo za to mogli povući oko 3 milijuna eura, ali to nije sigurno. Ukupna procijenjena vrijednost druge faze projekta je 20 milijuna eura, od čega bi Zagrebačka županija izdvojila 14,5 milijuna eura, a Krapinsko-zagorska županija 5,5 milijuna eura – dodao je Fašaić.

Ugradnjom nove rasvjete smanjit će se potrošnja energije, a od te uštede financirat će se nabava novih rasvjetnih tijela.