Home Gospodarstvo Zagrebačka županija postala članicom Saveza Alpe-Jadran

Zagrebačka županija postala članicom Saveza Alpe-Jadran

Suradnja će doprinijeti razvoju i razmjeni iskustava na društvenom i gospodarskom nivou, posebice pri provedbi zajedničkih projekata iz područja kulture, turizma i sporta

PODIJELITE
Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija od danas je postala članicom Saveza Alpe – Jadran, najstarije organizacije Srednje Europe koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Donesena je Strategije Saveza Alpe – Jadran, čime je utvrđen rad i razvoj ove asocijacije kroz sljedećih nekoliko godina. Predsjedanje Savezom sada je službeno preuzela Štajerska, a novi predsjedatelj je Christopher Drexler. Na današnjem sastanku naglasio je važnost suradnje među regijama koja je sada važnija nego ikad. Najavljeno je i da će fokus u narednom razdoblju biti suradnja sa drugim zemljama zapadnog Balkana.

“Težište našeg predsjedanja bit će na tome da prijeđemo sadašnje geografske okvire, da uspostavimo suradnju i sa zemljama zapadnog Balkana te da ponovno uspostavimo suradnju s talijanskim regijama, kako bismo odaslali primjer dobre suradnje na ovim prostorima”, poručio je Draxler, poželjevši dobrodošlicu u članstvo Zagrebačkoj županiji.

U ime Zagrebačke županije sjednici Vijeća nazočio je zamjenik župana Ervin Kolarec koji je tom prigodom istaknuo kako će s obzirom na sličnost i blizinu regija, suradnja doprinijeti razvoju i razmjeni iskustava na društvenom i gospodarskom nivou, posebice pri provedbi zajedničkih projekata iz područja kulture, turizma i sporta. “Zahvaljujemo se na jednoglasnoj podršci prijemu Zagrebačke županije u Savez. Vjerujem kako ćemo aktivnim radom i angažmanom doprinijeti još boljoj zajedničkoj suradnji te bržem i kvalitetnijem razvoju naših regija“, rekao je Kolarec.

Uz Zagrebačku i Varaždinsku županiju, od hrvatskih su županija u Savez su uključene i Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Istarska te Primorsko-goranska županija.