Home Izdvojeno Zagreb traži uzor u Velikoj Gorici po pitanju zbrinjavanja građevnog otpada

Zagreb traži uzor u Velikoj Gorici po pitanju zbrinjavanja građevnog otpada

PODIJELITE

Na klupama zastupnika Skupštine Grada Zagreba sutra će se, između ostaloga, naći i prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada, a koji je sastavljen po uzoru na velikogoričko rješenje.

Predlagatelj odluke je zastupnik Alen Lochert (HSLS), a prijedlog je došao od Udruge Ekologija grada. “Udruga predlaže obvezu investitora da prilikom svake gradnje ili rušenja dostave nadležnom uredu za upravu dokumentaciju koja potvrđuje način zbrinjavanja otpada s gradilišta. Ovaj korak omogućio bi komunalnom redarstvu da usporedi količine otpada iz troškovnika radova s onima koje su predane ovlaštenim oporabiteljima. Ovakva bi odluka, ako se usvoji, bila u potpunosti u skladu s Zakonom o gospodarenju otpadom i Zakonom o komunalnom redu te u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, tj. Grada Zagreba – da je provodi prema važećoj Odluci o komunalnom redu na sličan način na koji to rade i drugi gradovi i općine”, navode iz udruge.

>> Pri gradnji ili rušenju, potrebno je goričkom komunalnom redarstvu dostaviti dokaze o zbrinjavanju građevnog otpada

Primjer koji navode je Velika Gorica: “Ova inicijativa ima ključnu ulogu u sprječavanju nezakonitog postupanja s otpadom te smanjenju pojave divljih odlagališta koja sve više zagađuju našu okolinu. Primjer grada Velike Gorice, gdje se slična odluka već uspješno provodi, pokazuje da je moguće ostvariti pozitivne promjene u ovom području. Posebno je važno istaknuti da problem divljih odlagališta nije lokaliziran samo na području Zagreba, već se otpad često prenosi iz drugih gradova, posebice nakon obnove nakon potresa 2020. godine. Stoga, ova inicijativa ne samo da će zaštititi našu okolinu, već će i smanjiti mogućnost prebacivanja odgovornosti na druge gradove”.

Iz goričke gradske legislative

Iz Udruge Ekologija grada pozvali su sve zastupnike zagrebačke skupštine da podrže prijedlog. “Ovaj prijedlog, ako bude usvojen, donijet će konkretne promjene. Investitori će biti obvezni pružiti dokumentaciju o zbrinjavanju otpada, a komunalno redarstvo će imati ovlasti izricati kazne onima koji se ogluše o zakonske obveze. Time se stvara sustav koji potiče odgovorno ponašanje i smanjuje negativne utjecaje naših aktivnosti na okoliš”, navode.

Hoće li prijedlog oporbenjaka u skupštini zagrebačkoj biti prihvaćen, ostaje za vidjeti.