Home Izdvojeno Volonterski humanitarni rad – idealizirana slika ili stvarnost?

Volonterski humanitarni rad – idealizirana slika ili stvarnost?

PODIJELITE

Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica obilježilo je Međunarodni dan volontera druženjem s učenicima Gimnazije Velika Gorica. Učenicima je mlada volonterka Leonarda Kolarić, koja je ujedno i članica Gradskog interventnog tima, prenijela vlastita iskustva u predavanju  ‘Volonterski humanitarni rad – idealizirana slika ili stvarnost?’. Govorila je o svojim iskustvima u izbjegličkim kampovima u Opatovcu i Slavonskom Brodu.

– Svrha ovog predavanja je bila proslava Međunarodnog dana volontera, ali smo također htjeli pokazati što znači humanitarni rad i što je bitno u tome svemu. – rekla nam je Leonarda Kolarić.

gimnazijalci crveni križ (8)

Druženje s gimnazijalcima je proteklo u veselom tonu, a ‘teška’ strana volonterstva nije ih previše iznenadila.
– Naše mišljenje se nije puno promijenilo jer smo znali da je ovaj posao fizički i psihički naporan. Mislile smo da je teško jer trebate stalno biti zdravog razuma, ali nismo mislile da mladi ljudi mogu biti budni po sedam noći zaredom i toliko raditi. – rekle su nam Iva Zdelar i Martina Šušak, učenice 2. razreda Gimnazije Velika Gorica.

gimnazijalci crveni križ (16)

Predavanje je završilo prijavom gimnazijalaca za volontiranje u projektu dijeljenja letaka ispred trgovine gdje će oni, ali i građani, pomoći svojoj zajednici, te će u ponedjeljak sudjelovati u pripremama i pakiranju humanitarnih paketa za socijalno ugrožene građane općina Pokupsko, Kravarsko i Orle.

Crveni križ podijelit će u tim općinama 118 paketa povodom nadolazećeg Božića, a najmlađi će dobiti slatki paketić.