Home Crna Kronika Volonteri volonterima: Pripazite na minirana područja oko Petrinje i Gline

Volonteri volonterima: Pripazite na minirana područja oko Petrinje i Gline

Nažalost, postoje minirana područja gdje su table ili slabije vidljivije ili ih nema

PODIJELITE
Foto: Facebook VG Legacy

Na terenu uz civilne službe pomoći velik je broj volontera koji organizirano i u vlastitim angažmanima pomažu osobama čiji su domovi oštećeni u potresu. Za sve njih poslan je apel za pojačanu pozornost u prolasku po nesigurnim područjima. Naime, postoje minirana područja gdje su table ili slabije vidljivije ili ih nema jer su ukradene. Ovo je posebno izraženo u područjima koja su posebno pogođena Domovinskim ratom, kao što su Glina, Petrinja i Sisak gdje trenutno prolazi mnogo volontera.

Humanitarci VG Legacy također upozoravaju volontere: “Molimo vas pazite se, kada odlazite na teren voziti donacije u zabačenija i udaljenija sela koristite samo i isključivo utabane staze i ceste. Ne idite na svoju ruku nikakvim prečicama. Dosta područja koja su minski sumnjiva nisu označena pa vas molimo. čuvajte se! Znamo da svi žele pomoći i da situacija zna biti stresna, emotivna i da želite što prije doći do tih ljudi. Molimo vas pazite se i čuvajmo jedni druge.”, govore.

Inače, minski sumnjivo područje na prostoru Republike Hrvatske iznosi 258 četvornih kilometara u osam županija i 45 gradova i općina. Pretpostavlja se da na minskom području postoji oko 17 tisuća mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, posebice u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata.

Ovim putem još jednom upozoravamo sve volontere da akcije provode u koordinaciji sa civilnim službama uz pojačanu opreznost.