Home Izdvojeno Vijećnici pet sati raspravljali o asfaltnoj bazi, evo koji su zaključci doneseni

Vijećnici pet sati raspravljali o asfaltnoj bazi, evo koji su zaključci doneseni

PODIJELITE

Više od pet sati trajala je tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorice na kojoj se govorilo o asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici. Nakon što su svoje stavove iznijeli predlagatelj tematske sjednice, Damir Šimunić (SDP), prof. dr. sc. Stanko Uršić, fizikalni kemičar, predsjednik Mjesnog odbora Donja Lomnica Milivoj Dijanežević, direktor Strabaga Josip Kuzmanić te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i njegovi suradnici Romano Repač, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, i Zdenka Cvahta, pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, uslijedila je rasprava, a u konačnici su doneseni i zaključci sjednice.

Damir Šimunić je tijekom obrazlaganja prijedloga istaknuo da je da je revolt sugrađana sve veći jer će ”asfaltna baza definitivno uzrokovati nova oboljenja”. Podsjetio je na sve ugroze koje prijete izgradnjom ovakve baze u Donjoj Lomnici i u neposrednoj blizini vodocrpilišta. Rekao kako će desetak OPG u Donjoj Lomnici propasti jer nitko neće htjeti kupovati njihove proizvode, a past će i cijene nekretnina. – Želimo vjerovati da gradonačelnik može zaustaviti izgradnju – rekao je Šimunić i naglasio kako mještani nisu bili informirani o izdavanju građevinske dozvole tvrtki Strabag. – Smijemo li kao odgovorni ljudi podržati ekološku bombu u našem dvorištu? – upitao je Šimunić vijećnike.Izgradnji asfaltne baze u naselju oštro se usprotivio i prof. dr. sc. Stanko Uršić te je upozorio na toksične i kancerogene tvari koje su nusprodukt stvaranja asfalta. Osvrnuo se i na Studiju utjecaja na okoliš čiju su reviziju tražili sami mještani. – Ovaj zahvat je neprihvatljiv i nedopustiv. Postoji jasna vjerojatnost koju je zanemarilo Ministarstvo zaštite okoliša da djeca u tijeku eksploatacije dobiju karcinom. Bi li itko od vas izložio svoju djecu takvom riziku? – upitao je Uršić i rekao kako konačna odluka može biti samo jedna, a to je premjestiti asfaltnu bazu na drugo mjesto.Predsjednik Mjesnog odbora Donja Lomnica, Milivoj Dijanežević (HDZ), ispričao je kako su prodavana zemljišta koju je Strabag kupio za svoje postrojenje. – Zemljište je 2004. godine kupio Strabag. Da jedan mještanin nije htio prodati, čestice se ne bi objedinile. Ali to je osmero ljudi, to nije odgovornost Mjesnog odbora – rekao je Dijanežević. Naglasio je kako nisu uvažene primjedbe mještana koji su se 2010. godine s 837 potpisa izjasnili da ne žele asfaltnu bazu u svome naselju. Ove godine prikupljeno je i 6 800 potpisa, tražila se revizija Studije utjecaja na okoliš. – Ne možemo prihvatiti takvu Studiju jer se bojimo za svoje zdravlje – naglasio je Dijanežević te podsjetio da svega deset metara od postrojenja je kuća Krešimira Smolkovića i njegove obitelji. – Pogled iz dječje sobe je strašan. Izgradnja asfaltne baze nije pošteno, humano i ljudski. Poruka Lomničana je: ”Nećemo odustati!” – rekao je Dijanežević na kraju izlaganja.

Vrlo opsežan pri obrani svojih stavova bio je Josip Kuzmanić, direktor tvrtke Strabag za koju je istaknuo da je hrvatska firma, ali da joj je vlasnik Austrija. Izrazio je nezadovoljstvo što se tu tvrtku predstavlja kao ”monstruoznu firmu” uz obrazloženje kako se oni brinu o svojim radnicima kojih je oko 900. Kupili su i asfaltnoj bazi najbližu kuću koju će prenamijeniti za svoje radnike koji će ondje živjeti. – Zar bismo svoje ljude išli ubijati? Iduću srijedu trebamo dobit certifikat ”Tvrtka prijatelj zdravlja”. U Hrvatskoj taj certifikat ima samo Nova TV, Croatia osiguranje i Sunčani Hvar – rekao je Kuzmanić te naglasio kako je od 2007. godine kontaktirao tri gradske uprave u Velikoj Gorici. – Pitao sam ima li problema, i Piculu i Šukera i Barišića i svi su isto reagirali. Rekli su ako je tako prema planovima i zakonu, da nema, odnosno da su oni sve rekli prostornim planom iz 2000. godine. Kuzmanić je prikazao i kako u konačnici treba izgledati čitavo postrojenje. – Radi se grudobran oko cijelog pogona. Tu će biti stabla visine do sedam metara. Transportni put je takav da kamioni neće ulaziti u naselje – rekao je te naveo nekoliko sličnih primjera asfaltnih baza u neposrednoj blizini naseljenih kuća u Zagrebu, Samoboru, Slavonskom Brodu te u austrijskom Beču, Grazu i Innsbrucku.Roman Repač predstavio je prostorne planove uređenja grada još od 1982. godine, a Zdenka Cvahta objasnila je kompletan postupak koji je vodio do izdavanja lokacijske i građevinske dozvole. Potom je gradonačelnik jasno rekao kako je ”sve bilo javno, zakonito i transparentno”. Prozvao je međutim Lomničane i predstavnike Strabaga što nisu od početka surađivali, no izrazio je zadovoljstvo što su ”svi konačno sjeli za jedan stol”.

Koliko je trajalo izlaganje, gotovo jednako vremena trajala je i rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici prozivali vladajuće na što su se oni branili rekavši kako nisu krivi jer je sve rađeno prema zakonu. – Dužnost gradonačelnika je da brine o interesu svojih sugrađana, a ne oni koji su prodali zemljište – rekao je Marijo Zdelar (SDP-HSS). Darko Bekić (HDZ) odbacio je optužbe i rekao kako je ”najveća odgovornost na prodavatelju i investitoru”. – Mi smo pred javnosti čisti.

Na kraju sjednice Gradsko vijeće donijelo je jedinstveni Zaključak kojeg je iznio predsjednik Vijeća, Neven Karas. – Gradsko vijeće podržava sve investicije koje doprinose gospodarskom razvoju i ostvarenju novih radnih mjesta uz uvjet da nisu u suprotnosti sa zaštitom okoliša kao osnovnim uvjetom zdravog života i konceptom održivog razvoja. Gradsko vijeće podržava sve zakonom dopuštene i argumentirane aktivnosti koje su mještani Donje Lomnice, Inicijative Stop asfaltnoj bazi, Mjesni odbor i gradonačelnik poduzeli u svezi s mogućom revizijom Studije utjecaja na okoliš. Sukladno točkama 1. i 2. ovog Zaključka, Gradsko vijeće osniva Povjerenstvo za pregovore sa Strabagom o izmještanju asfaltne baze.

Predsjednik Povjerenstva bit će Neven Karas, a njegov zamjenik Damir Šimunić. Članovi će biti Zdenko Ilečić, Alan Milan Šembera, Darko Bekić, predsjednik Mjesnog odbora Donja Lomnica i predstavnik Inicijative Stop asfaltnoj bazi. – Povjerenstvo je dužno o pregovorima sa Strabagom izvijestiti gradonačelnika i ovo Gradsko vijeće – rekao je Karas.

Zaključak je stupio na snagu isti dan, a donesen je jednoglasno.