Home Najave ‘Vidovi dani’ 100 godina kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu

‘Vidovi dani’ 100 godina kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu

Od 12. do 19. lipnja proslavit će sto godina djelovanja, u tekstu donosimo program...

PODIJELITE

Bliže se svečarski dani u Mraclinu! Od 12. do 19. lipnja proslavit će sto godina organiziranoga kulturno umjetničkog djelovanja i XVII. dane sv. Vida. Od crkvenoga zbora Vjenčić, osnovanog u lipnju 1922. godine, piše mraclin.hr, pa sve do današnjega KUD-a Dučec proteže se stoljetna tradicija kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu.

Ovo nije samo naša škrinja s folklornim blagom, ovo je već stotinu godina osnova mraclinskoga društvenoga života, osobna iskaznica našeg mjesta koja se prenosi iz naraštaja u naraštaj, zajedno s poukom o tome kako biti dostojan onoga najvrjednijega iz vlastite povijesti – ističu organizatori.

Pod tim je barjakom glas o Mraclinu, selu iz srca Turopolja, KUD Dučec pronio Lijepom našom i još mnogo dalje – od Češke do Kanade i od Švedske do Makedonije. Ovogodišnji, XVII. dani svetoga Vida, bit će u potpunosti posvećeni tom jubileju koji neće biti samo podsjetnik na tradiciju, nego će prikazati i sav današnji potencijal KUD-a Dučec. Središnji događaji jubilejskih Dana bit će Svečana sjednica u četvrtak 16. lipnja, te sveta misa za sve preminule članove, koja će se slaviti u nedjelju 19. lipnja.

U osmodnevnom programu – uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija te suradnju Grada Velike Gorice i Mjesnog odbora Mraclin – sudjeluju i druge mraclinske udruge: Dobrovoljno vatrogasno društvo, NK Mraclin, Društvo žena “Anđela Lovreković”. Tu su dakako i brojni donatori i sponzori, ističu.

U nastavku donosimo detaljnije o programu mraclinskih Vidovih dana: