Home Izdvojeno Velikogorički vatrogasci otputovali u Slavoniju, a putem će se i cijepiti

Velikogorički vatrogasci otputovali u Slavoniju, a putem će se i cijepiti

PODIJELITE

Pet vatrogasaca iz DVD-a Kurilovec i jedan iz DVD-a Velika Mlaka, poslijepodne su otputovali na ispomoć u slavonske Drenovce. Otišli su na poziv županijskog zapovjednika Vatrogasne zajednice Josipa Novosela kako bi zamijenili vatrogasce iz Ivanić Grada.

– Zaustavit ćemo se u Ivanić Gradu gdje imamo cijepljenje. Tamo će nam se na putu za Slavoniju priključiti još devet vatrogasaca i onda nastavljamo za Drenovce – rekao nam je uoči odlaska na teren zapovjednik DVD-a Kurilovec, Igor Pischiutta.

UZELI ZAŠTITNU OPREMU

Vatrogasna zajednica Grada pripremila je kompletnu opremu za ulazak u kontaminirano područje. Dobrovoljne vatrogasce u Drenovcima čeka ispumpavanje vode, sanacija i čišćenje terena, stvarane preduvjeta za povratak stanovništva svojim domovima.

– Dolje nas čekaju pumpe, dio vatrogasne tehnike. Dobili smo informaciju da ćemo najprije čistiti prometnice, a zatim i kuće – dodao je Pischiutta.

Gradonačelnik Dražen Barišić kaže da su Grad i Vatrogasna zajednica odmah nakon poplave ponudili pomoć Slavoniji, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ističe kako su naši vatrogasci spremni za najteže zadaće te da će ih na teren otići posjetiti.

UVJEŽBALI SE NA ČIČKOJ POLJANI

– Ako su neki vatrogasci spremni, obučeni i imaju ta potrebna iskustva s poplavama u Hrvatskoj, onda su to naši velikogorički vatrogasci. Oni su se dokazali u poplavama koje su zadesile naš grad, konstantno se uvježbavaju i sigurno će pomoći poplavljenoj Slavoniji – uvjeren je Barišić.

Vatrogasci su za odlazak u Slavoniju čekali dopuštenje Državne uprave za zaštitu i spašavanje jer je u međuvremenu Vlada za to područje proglasila katastrofu.

–  Mi smo se organizirali još prije 10 dana, ali čekali smo zapovjed Državne uprave za zaštitu i spašavanje s obzirom da je u Slavoniji proglašena katastrofa. Trebali smo poštivati njihov zahtjev nakon čega sad i šaljemo naše snage – kaže predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice, Ivica Kovačić.

Plan je da gorički vatrogasci na području Slavonije ostanu do nedjelje, 1. lipnja, ali spremni su u slučaju potrebe ostati i znatno dulje. Spavat će u društvenom domu u Drenovcima na poljskim krevetima.