Home Izdvojeno VELIKOGORIČKI SALON I VREMEPLOV Upoznajte goričke slikare, kipare, izvedbene i vizualne umjetnike

VELIKOGORIČKI SALON I VREMEPLOV Upoznajte goričke slikare, kipare, izvedbene i vizualne umjetnike

PODIJELITE

U sklopu Dana Europske baštine, a pod zajedničkom temom održivosti kulturne baštine Muzej Turopolja priprema retrospektivu ili vremeplov radova, sad već pokojnih, goričkih autora i autorica, a u Galeriju Galženica stižu suvrmeneni, živući autori i umjetnici koji su ili tek će dati obol goričkoj, hrvatskoj i svjetskoj umjetničkoj sceni.

Bilo bi šteta da propustite ove jedinstvene izložbe, evo što vas i gdje čeka!

Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja

Izložba „Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja“ otvara se danas, u srijedu, 28. rujna u 18 sati. Najvećim je djelom posvećena radovima pokojnih umjetnika i umjetnica poput Milke Bedeković, Stjepana i Milana Kičina, Josipa Markuza, Mate Mihinice, Slavka Peršića, Josipa Pukanića, Branka Šenoe, Dragutina Trumbetaša, Dore Vernić Fabijanec i Carla Dragutina Weingärtnera.

“Kriterij za odabir djela nije isključivo njihova likovna vrijednost nego potreba za očuvanjem i zaštitom radova važnih za kulturu i povijest našega kraja te se nastoje skupljati radovi autora koji su životom i radom vezani uz Turopolje, Pokuplje, Posavinu i Vukomeričke gorice. Tijekom 62 godine muzejskog djelovanja sakupljeno je 475 umjetničkih djela, ponajviše grafika, zatim slijede slike, skulpture, crteži i predmeti primijenjene umjetnosti”, poručuju iz Muzeja.

1.Velikogorički salon- mapiranje lokalne scene

Velikogorički salon ove će se godine održati prvi put u Velikoj Gorici u Galeriji Galženica, a otvorenje je u petak, 7.listopada 2022. Na izložbi, koja će potrajati do 17.studenog, predstavit će se akademski/profesionalni umjetnici mlađe, srednje i starije generacije, a u sklopu programa formirana je i studentska sekcija.

Cilj projekta bio je „mapirati“ akademske umjetnike i umjetnice s ovog geografskog područja, bez obzira na dob, spol i medij djelovanja, odnosno one koji su podrijetlom, trenutnim životom i radom, ili ranijim životom i djelovanjem vezani za područje Velike Gorice.

“Na ovaj način nastavljena su ranija nastojanja Galerije Galženica da prezentira kvalitetne velikogoričke umjetnike, u sredini u kojoj djeluju, ali i pružena prilika mladim neafirmiranim akademskim umjetnicima, kao i studentima s ovog područja da predstave svoj rad, stvarajući na taj način platformu za njihov daljnji rad, istraživanje i prezentaciju”, poručuju iz Galerije gdje uz kustosicu i autoricu koncepta Antoniu Vodanović kustosku palicu preuzima i Tea Gudek Šnajdar.

Selektorice izložbe su za prvo izdanje Velikogoričkog salona odabrale sljedećih 21 autora/ica: Dubravka Rakoci, Ljiljana Mihaljević, Marijana Stanić, Nevenka Arbanas, Mladen Mikulin, Matej Vuković, Mate Lovrić, Ivica Šiško, Duje Šuvar, Aleksandar Bezinović, Marija Lovrić, Ana Katulić / Irena Bočkai, Hana Hanak, Željka Cupek, Vinka Gašparuš, Tanja Cvetko, Mirna Savić, Lucija Oroz, Barbara Bjeliš, te studentice Tara Stanić i Sara Pukanić.