Home Gospodarstvo Velikogoričani čuvaju svoj okoliš – recikliramo sve više otpada

Velikogoričani čuvaju svoj okoliš – recikliramo sve više otpada

PODIJELITE

Projekt In My Back Yard uspješno je okončan, a europska sredstva kojim je on sufinanciran sjela su na gradski račun 9. siječnja. Riječ je o projektu prekogranične suradnje. Grad Velika Gorica bio je inicijator projekta, a partneri su  VG Čistoća, slovenska Općina Velenje te Školski centar Velenje. Cijeli proces trajao je gotovo pet godina, od prijave na europski projekt do njegove realizacije.

– Smatramo da je to projekt od velike nacionalne važnosti, od iznimne važnosti za naš grad i da smo tim projektom ustabilili temelje, odnosno ukazali kojim putem će se Gorica, a trebala bi i Hrvatska, kretati kada govorimo o zbrinjavanju otpadom – naglasio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić na danas održanoj konferenciji za medije.IMBY-pressU sklopu IMBY-a izgrađeno je reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, a Velikogoričani imaju i mobilno reciklažno dvorište te 350 kontejnera na zelenim otocima. Sljedeći korak je uvođenje sustava prikupljanja otpada od vrata do vrata. Kod višestambenih zgrada uvedene su dodatne kante za papir, tekstil i plastiku.

– Tu smo obuhvatili do 7 tisuća naših korisnika. Plan nam je ove godine krenuti u daljnju realizaciju tog programa da se što više približimo našim korisnicima. Planiramo obuhvatiti još toliki broj naših korisnika tako da bismo došli do 50 posto naših korisnika – najavio je Željko Galeković, direktor VG Čistoće te dodao da sada imaju i dvije servisne radionice za popravak vozila i kontejnera.

Zahvaljujući provedbi ovog projekta, količine recikliranog otpada značajno su porasle – plastike čak tri do četiri puta, papira do 50 posto, stakla do 30 posto , a povećanja su zabilježena i kada je riječ o biootpadu te prikupljanju tekstila. mobilno-reciklaznoCilj je proizvesti što manje otpada. U sklopu ovog projekta Slovenci su upravo na tome radili. Uredili su Centar ponovne uporabe za predmete koji još nisu postali otpad, ali građani ih se žele riješiti. Ti predmeti se preuzimaju, uređuju, čiste, pripremaju i stavljaju ponovno na tržište po simboličnim cijenama. Takav centar trebali bi uskoro dobiti i Goričani. Grad je naime već prijavio novi projekt.

– Planiramo, odnosno prijavili smo jedan projekt na program Interexa s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom i nadamo se da će i on biti isto prihvaćen za sufinanciranje, a u tom projektu mi ćemo razvijati sustav ponovne uporabe predmeta iz otpada – rekao je voditelj Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Marko Ružić.izgradnja-reciklazno-dvoriste-mraclin-25.jpgVelika Gorica je na nižem stupnju gospodarenja otpadom već što je to Slovenija. No zahvaljujući suradnjom ovih dviju zemalja u projektu IMBY, puno toga je naučeno pa bi prijavljeni projekt mogao uroditi plodom čime bismo se približili zadanim standardima. Prioriteta je nekoliko.

– Izgraditi kompostanu da bismo mogli sakupljeni biootpad obraditi i koristiti ponovno za uređenje zelenih površina, recimo. I pogon za obradu građevinskog otpada što je isto velik problem. Planiramo i izgradnju pogona za obradu glomaznog otpada i Centra za ponovnu uporabu. Neposredni ciljevi su više od 50 posto odvojenog sakupljanja otpada i smanjenje više od 50 posto biootpada koji se odlaže na odlagalište – rekao je Ružić na konferenciji.

– Republika Hrvatska je upravo dobila plan gospodarenja otpadom. Mi ćemo ove godine izraditi naš plan gospodarenja otpadom i u njega ćemo implementirati ove činjenice, smjernice i ciljeve koje je kolega Marko spomenuo s time da bismo polako napuštali našu linearnu ekonomiju i kretali se prema kružnoj ekonomiji, to je ono što je naš slovenski partner već postigao – najavio je gradonačelnik Barišić. izgradnja-reciklazno-dvoriste-mraclin-31.jpgUkupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna eura, a 63 posto sredstava investirano je na našem području. Od predviđenih 15 posto vlastitog sufinanciranja, Grad Velika Gorica je došao na 5,76 posto, a VG Čistoća na 6,04 posto.

– To smo postigli time što smo još dodatno projekt prijavili Nacionalnom fondu za sufinanciranje projekata koji se sufinanciraju iz sredstava EU, od njih smo dobili 505 tisuća kuna, a VG Čistoća još oko 19 tisuća kuna. Grad je još dobio 100 tisuća kuna od Zagrebačke županije. Na kraju smo u sve te aktivnosti uložili 330 tisuća kuna i VG Čistoća 12, 7 tisuća kuna – objasnio je Ružić.

Oko 97 posto otpada može se obraditi, bilo biološki, kompostiranjem, mehaničkim ili tehničkim postupcima. Za dostizanje tog standarda, dug je put. No malim koracima svi skupa možemo doći do cilja. Treba početi od vlastitog doma i odvajati sav otpad koji možemo kako bismo živjeli u zdravijem i čišćem okolišu.