Home Izdvojeno Velika Gorica proslavila Dan grada

Velika Gorica proslavila Dan grada

PODIJELITE

DEVET LAUREATA

Povelju za životno djelo u povodu Dana grada dobili su Drago Bukovac te župnik vlč. Ante Rotim. Nagrada „Krčka vrata“ dodijeljena je obitelji Krunić i Milivoju Sedmaku. Nagradu s likom Franje Lučića dobile su dvije dame – Ljuba Brnadić i Sanda Puljiz. Nagrada „Zlatna turopoljska podgutnica“ dodijeljena je Branku Berkoviću i Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica. Nagrada „Turopoljsko srce“ uručena je prof.dr.sc. Ivanu Malčiću.

DSC_1374

Na svečanoj akademiji Grada, gradonačelnik Dražen Barišić svim uzvanicima je zaželio dobrodošlicu, kako je rekao, u najperspektivniji grad lijepe naše i naglasio da je Velika Gorica grad s najvišom prosječnom plaćom u Hrvatskoj i među prva tri grada u zemlji s najmanjom stopom nezaposlenosti. Barišić ističe da je donesen ključni dokument za daljnji razvoj grada, nova Odluka o komunalnom doprinosu kojom je omogućen i gospodarski uzlet. Završena je nova drenažna sportska dvorana, dograđeno i prošireno velikogoričko Veleučilište, dobivena su EU sredstva za poduzetnički inkubator, reciklažno dvorište te su izrađene fotonaponske elektrane na odlagalištu otpada u Mraclinu.

DSC_1312

–  Osnovali smo prvu Ekoregiju u Hrvatskoj, uveli gradski geoportal, zonu smirenog prometa u središtu grada, digitalizirali velikogoričko kino, brendirali velikogorički poljoprivredni proizvod, napravili projekt te osigurali sredstva za energetsku učinkovitost javne rasvjete, a uskoro počinje ugradnja  LED rasvjete, osigurali jeftinije karte za javni gradski prijevoz, te nakon 13 godina završili agoniju bivšeg Velkoma  –  rekao je Barišić i napomenuo kako su gradska komunalna poduzeća kupila zemljište i nekretnine bivše tvornice Goričanka gdje na proljeće kreće izgradnja modernog komunalnog centra u kome će djelovati sve komunalne službe. Time će nakon 10 godina podstanarstva i plaćanja najamnine komunalni sustav dobiti primjereni vlastiti prostor. Gradonačelnik je najavio građevinske radove u istočnom i zapadnom dijelu Velike Gorice gdje će  uskoro niknuti novi objekti financirani privatnim kapitalom. U radnoj zoni Rakitovec koja je dobila prve privatne investitore, iduće godine kreće izgradnja tri proizvodna pogona, a intenzivno se radi i u novoj zoni  Vukovinsko polje.

–  Dodao bih svemu tome i konačni početak radova na izgradnji novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb i skori početak radova na središnjem sortirnom centru i upravne zgrade Hrvatske pošte. Jasno vam je da će 2014. godinu u Velikoj Gorici obilježiti građevinski radovi koji donose toliko potrebna radna mjesta  –  zaključio je gradonačelnik.

DSC_1284

Predsjednik velikogoričkog Gradskog vijeća Tomo Vidović ističe kako je Velika Gorica grad prijatelja djece, sporta i kulture. Gospodarski napredak, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje komunalnog sustava može se postići samo sinergijom izvršne i predstavničke vlasti, rekao je Vidović. Opoziciju je pohvalio da je bila konstruktivna i pritom se sportski izrazio:

–  U dobroj i poštenoj utakmici pobjeđuje se jedino dodavanjem, a ne oduzimanjem lopte. Ja dodajem dobre namjere i očekujem da se i drugi u takvu igru uključe. Da na kraju takve igre svi dijelimo zadovoljstvo, a da bolji pobjedi  –  rekao je Vidović s govornice.

Velikogoričanima je Dan grada čestitao i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković. Poručuje kako je u gospodarskoj krizi koja nas pogađa dobro biti u Zagrebačkoj županiji, ali da županija ne bi bila uspješna i snažna bez gradova poput Velike Gorice. Za iduću godinu je među ostalim najavio i daljnje razvijanje distributivnog centra za voće i povrće u Rakitovcu.DSC_1299

–  Sudjelovat ćemo i u izgradnji vaše prometne i komunalne infrastrukture, sklopit ćemo i sporazum o izgradnji dvorane kod Osnovne škole Novo Čiče, gdje će Zagrebačka županija zajedno s Velikom Goricom sudjelovati u ovom projektu  –  napomenuo je Bošnjaković.

U povodu Dana grada, kod spomenika „Golubice“ na gradskom groblju jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu, a u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa.

Dan_grada_galerija_thumb

Pogledajte galeriju fotografija

Na svečanoj akademiji Grada prikazan je i film “Velika Gorica – Grad znanja”.