Home Gospodarstvo Velika Gorica osnovala prvu Ekoregiju u Hrvatskoj

Velika Gorica osnovala prvu Ekoregiju u Hrvatskoj

PODIJELITE

U austrijskoj Ekoregiji Kaindorf građani voze električne skutere i automobile, proizvode struju bez emisije štetnih plinova te piju kavu i pivo u kojem nema CO2, a u sve to na licu mjesta uvjerila se i naša ekipa.

IMG_7967.jpg

SPORAZUM VELIKE GORICE I KAINDORFA

Velika Gorica postala je prva regija u Hrvatskoj u kojoj će se živjeti i raditi na temelju ekološke i ekonomske opravdanosti i isplativosti, a prema uzoru na austrijsku Ekoregiju Kaindorf. Upravo je s tom regijom velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić jučer u Kaindorfu potpisao Sporazum o suradnji.

OD OTPADA NAJKVALITETNIJI HUMUS

Prilikom posjeta Kaindorfu, austrijski partneri su velikogoričke kolege upoznali s načinom funkcioniranja eko regije, održivim i uspješnim projektima temeljenim na ekološkoj i ekonomskoj opravdanosti i isplativosti. Predstavili su i vlastitu tehnologiju kojom od otpada proizvode najkvalitetniji humus.

IMG_8119.jpg

Proizvode i zemlju koja sadrži čak 30% ugljika i za koju tvrde da plodnost ne izgubi čak tisuću godina, a za što daju i garanciju. Kubični metar takve zemlje stoji 150 eura. Cilj Ekoregije Kaindorf je živjeti, kako kažu njezini članovi, neutralno od CO2, a sve kako bi očuvali kakvoću zraka i prirodu.

Oni dosta i žive u skladu sa svojim uvjerenjima. Proizvode struju bez emisije tog plina, voze električne skutere i automobile, te piju kavu i pivo u kojem nema CO2. Posjetili smo i najveću tvornicu mesnih prerađevina u regiji, a u čijoj se tehnologiji također ne koristi CO2.

IMG_8050.jpg

SPOJ EKOLOGIJE I EKONOMIJE

Gradonačelnik Barišić je prilikom upoznavanja Ekoregije Kaindorf istaknuo kako  je cilj prihvatiti i omogućiti štedljivo i djelotvorno trošenje resursa i poticati održivu potrošnju i proizvodnju, te da aktivnim uključivanjem u donošenje planova zaštite okoliša i gospodarskog razvoja Ekoregija preuzima dio odgovornosti za poboljšanje životnog okruženja.

–  Ekoregija zajedno sa Gradom stvara uvjete za zdraviji i kvalitetniji život bez narušavanja kvalitete okoliša. Važan je cilj i promoviranje vrijednosti velikogoričkog gospodarstva, zasnovane na poduzećima koja provode politiku održivog razvoja i razvijaju se zahvaljujući dijelom potpori grada preko potpora poduzetnicima, uređenja poduzetničke zone, te stvaranja ekoregije. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je, s navedenim ciljevima, pokrenuo osnivanje eko regije i uvjeren sam da ćemo kroz nju postići i dobar dijalog s Europskom unijom u smislu financiranja razvojnih projekata u Velikoj Gorici  –  rekao je Barišić.

VELIKOGORIČANIMA ĆE POMAGATI AUSTRIJANCI

Zadovoljan za stvaranje Ekoregije i u Hrvatskoj, predsjednik Ekoregije Kaindor, Rainer Dunst, velikogoričkom području nudi iskustvo i pomoć.

IMG_8158.jpg

–  Na temelju iskustava koje Kaindorf provodi već sedam godina, velikogoričkoj Ekoregiji možemo biti partner i mentor. Velika Gorica ima potencijala i sigurno će znati realizirati kvalitetne projekte, kao što smo to učinili i mi  –  izjavio je Rainer Dunst.

Uz predstavnike Grada Velike Gorice, članove austrijske Ekoregije, velikogoričkih i austrijskih medija, na potpisivanju sporazuma bio je i Silvio Kus, predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.

–  Želio bih pohvaliti ovu  inicijativu i istaknuti kako će vrata Veleposlanstva biti otvorena za sve kvalitetne ideje i projekte  –  naglašava Kus.

RUŽIĆ: PROJEKTE ĆEMO FINANCIRATI IZ EU FONDOVA

IMG_8006.jpg

–  Kao ekolog po struci, od sveg srca pozdravljam ovakvu inicijativu, prvenstveno usmjerenu zaštiti klimatskog sustava smanjivanjem emisija ugljičnog dioksida u atmosferu i njegovim vraćanjem u tlo, odnosno zatvaranjem kružnog ciklusa ugljika. Na taj način budući razvoj Grada Velike Gorice usmjerit će se ka održivom, zelenom, niskougljičnom gospodarstvu, što je u skladu s prioritetima i ciljevima strategije Europa 2020, pa će se stoga projekti koje će Ekoregija provoditi moći i financirati sredstvima strukturnih fondova Europske unije, naravno u suradnji s Gradom Velikom Goricom  –  kaže Marko Ružić, tajnik Eko regije Velika Gorica.

IMG_8032.jpg

Ružić smatra da je Ekoregija dobar primjer suradnje građana, udruga, tvrtki i upravnih tijela, te da može poslužiti kao odličan primjer suradnje i drugima, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.

–  Velika Gorica ovime čini jedan velik, tranzicijski, korak ka održivom razvoju koji će na najširoj demokratskoj osnovi uključiti sve lokalne, ali i regionalne i međunarodne subjekte  –  dodao je.

REDAR NA ELEKTRIČNOM SKUTERU

Velika Gorica već je počela primjenjivati iskustva austrijske Ekoregije. Prometni redar velikogoričko područje obilazi na električnom skuteru, baš kako to čini sve više institucija i građana u Ekoregiji Kaindorf. Isto tako, na području užeg dijela grada kreće realizacija projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, odnosno zamjena starih natrijevih žarulja sa energetski učinkovitim i ekološkim LED rasvjetnim tijelima.

IMG_7995.jpg

VELIKA GORICA POTIČE ŠIRENJE EKOREGIJE

–  Grad će potaknuti članove Ekoregije Velika Gorica na suradnju kod zajedničkog utvrđivanja lokalne razvojne strategije Velike Gorice, usmjerene prema niskougljičnom gospodarstvu, čime će se grad bolje pozicionirati u strateškim okvirima Europske unije te povećati konkurentnost lokalnih poduzetnika na zajedničkom europskom tržištu. Uz aktivno sudjelovanje u pripremi i implementaciji projekata Ekoregije, Velika Gorica će podržati i poticati realizaciju programa  – poručuju iz Grada.

U Kaindorfu je jučer bila i delegacija Općine Kostrena, koja je na temelju velikogoričkog primjera izrazila spremnost i zainteresiranost za osnivanjem svoje eko regije. Kostrena će tako biti iduća ekoregija u Hrvatskoj.

[print_gllr id=3405 display=short]