Home Gospodarstvo Velika Gorica kao Solarni grad najbolji primjer ovog projekta u Hrvatskoj

Velika Gorica kao Solarni grad najbolji primjer ovog projekta u Hrvatskoj

Postavljaju se solarne elektrane na vrtiće, društvene domove i druge zgrade javne namjene s ciljem smanjivanja troškova

PODIJELITE

Jutros se u Centru za posjetitelje Velike Gorice održala prva konferencija za medije projekta Velika Gorica Solarni grad – Odbrojavanje. Projekt financiraju financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru programa “Energija i klimatske promjene”. Naš grad u ovom projektu je poseban primjer u Hrvatskoj.

“Odbrojavanje je započelo. Velika Gorica je grad koji je razvio najviše solarnih elektrana koje je ostvario putem participacije na natječaj Fondova EU i Norveškoga fonda. Ovime smo se kao Solarni grad okrenuli ekološki prihvatljivijim rješenjima i obnovljivim izvorima energije te također puno jeftinijim rješenjima.”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Dodaje i kako će se ovim projektom graditi sunčane elektrane na 22 objekta na širem području našeg grada, a riječ je o zgradama javne namjene. Među objektima su Pučko otvoreno učilište, Veleučilište Velika Gorica, dječji vrtići, vatrogasni domovi, osnovne škole, društveni domovi.. Svi oni koji su prošli tehničke uvjete za postavljanje. Vrijednost investicije je 653 tisuće eura od čega je oko 533 tisuće eura bespovratnih sredstava.

“Proizvest će se 600 MWh električne energije i time će se pokriti dobar dio potrebe za električnom energijom navedenih objekata. Grad Velika Gorica ima daleko najviše objekata koji će dobiti sunčane elektrane. Postavljaju se još i u Karlovcu na 14 objekata, a Zagrebu na osam.”, govori Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e i dodaje da će objekti putem solarnih elektrana ostvariti više od 50 posto električne energije.

Cilj je da se elektrane postave na sve zgrade do kraja ove godine.