Home Gospodarstvo Velika Gorica dobiva nove linije javnog prijevoza!

Velika Gorica dobiva nove linije javnog prijevoza!

Postignut je dogovor između Ačkara i Tomaševića da će ZET ostati na linijama za Zagreb, no lokalne linije će se pojačati i vozit će se nove - kružna, do Meridiana i do željezničke stanice

PODIJELITE
Foto: Ilustracija

Grad Velika Gorica u prethodno savjetovanje sa gospodarskim subjektima preko oglasnika javne nabave započeo je provedbu otvorenog postupka “Komunalni javni linijski prijevoz putnika na području Grada Velike Gorice”. Cilj je nabave sklopiti okvirni sporazum s jednim gospodarskim subjektom na razdoblje od četiri godine. Vrijednost nabave iznosi 65 milijuna kuna bez PDV-a.

Kako se radi o prethodnom savjetovanju, nije poznato koliko će cijeli postupak trajati, no po odabiru ugovor će se sklapati na godišnjoj razini, i to za nove gradske linije. Njih je trasirao Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u “Studiji javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velike Gorice”, koju možete pročitati ovdje.

Nove gradske i lokalne linije

Kao dio postupka nabave navedeno je o kojim se linijama radi. Tako je cilj dobiti nove linije koje će između ostalog povezivati poslovnu zonu Meridian 16 i grad Veliku Goricu te željezničku stanicu. Velike novosti su kružna urbana linija (broj 1), koja bi trebala prometovati od glavnog terminala do GČ Pleso preko Kurilovca, a na taj način bi ih povezivala sa željezničkim kolodvorom.

Trasa linije prometuje Zagrebačkom ulicom, Šetalištem Franje Lučića, Rakarskom ulicom, ulicom Ilovnjak, ulicom Klarići, ulicom Šandora Breščenskog, Pleškom ulicom, ulicom Hrvatske bratske zajednice, Kolodvorskom ulicom, željeznički kolodvor, ulicom bana J. Jelačića, ulicom S. F. Jape do terminala Velika Gorica.

Linija broj 2 povezivala bi izravno centar Gorice sa Željezničkim kolodvorom Velika Gorica. Trasa linije prometuje od terminal Velika Gorica Zagrebačkom ulicom, ulicom kneza Lj.
Posavskog, ulicom Slavka Kolara, A. K. Miošića, Kolodvorskom do željezničkog kolodvora Velika Gorica, a u suprotnom smjeru od željezničkog kolodvora, Kolodvorskom, A. K. Miošića, Vukomeričkom, ulicom kneza Lj. Posavskog te ulicom Matice hrvatske do terminala u centru Velike Gorice.

A što sa ZET-om?

Gradonačelnici Zagreba i Velike Gorice, Tomislav Tomašević i Krešimir Ačkar postigli su dogovor oko pružanja ZET-ove usluge javnog prijevoza za Veliku Goricu do kraja godine po nepromijenjenim uvjetima.

Krajem godine ponovno će sjesti oko nastavka suradnje tijekom iduće godine. Što se tiče lokalnih linija na području Velike Gorice, ZET je iskazao interes za povlačenjem sa istih, ali je dogovoreno da nastave s obavljanjem usluge prijevoza dok Grad Velika Gorica ne provede natječaj za lokalne linije.

Hoće li na lokalnim linijama nastaviti voziti ZET ili novi prijevoznik ovisit će o natječaju. Ono što je sigurno da će ZET i dalje voziti na linijama između Zagreba i Velike Gorice i u idućim godinama.