Home Izdvojeno Velika Gorica dobiva Dom hrvatskih veterana

Velika Gorica dobiva Dom hrvatskih veterana

Dom će se graditi na periferiji grada, a točna lokacija još nije poznata.

PODIJELITE

U Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održana je prezentacija na kojoj je prikazan prijedlog kako će izgledati Dom hrvatskih veterana Velika Gorica. Bit će financiran iz Fondova Europske unije, a nalikovat će na domove branitelja kakvi postoje u Lipiku i Rakitju. Još uvijek je riječ samo o inicijativi i ne zna se koliko će koštati gradnja niti koliko bi branitelja dom mogao primati.

– Ovo je jedan poseban oblik skrbi. To nije klasičan starački dom u kojem će oni boraviti do kraja svoga života. Ovo je jedan dom koji će pomoći u njihovoj rehabilitaciji i osnaživanju da oni u svojim domovima mogu kvalitetno provoditi svoj život. Međutim, u nekom periodu takvi objekti mogu postati klasični starački domovi koji će biti namijenjeni hrvatskim veteranima – objasnio je Zvonimir Kalčik, zamjenik ravnatelja Doma hrvatskih veterana.Dom u Lipiku ima 50 korisnika koji na jednom mjestu imaju i tjelesnu i psihološku skrb. Branitelji na jednom mjestu obavljaju liječničke preglede i terapije. Svoje iskustvo u Lipiku gorički branitelj opisao je prekrasnim i ljubaznim. Gradnja ovakvih domova za njega je izrazito potrebna jer je to briga države o braniteljima. – Ja osobno idem na dijalizu pa sam imao poseban program. Ali tu je gimnastika, psihijatar, psiholog – rekao nam je Zlatko Knezić, teško bolestan veteran, član prve gardijske brigade Tigrovi koji se nada da će i Gorica uskoro dobiti ovakav centar jer kaže ovdje ima branitelja kojima je ovakva pomoć jako potrebna.

Kada će početi gradnja ovakvog doma u Velikoj Gorici nije poznato. – Namjera je da diljem Hrvatske krenemo s ovakvim domovima jer je potreba braniteljske populacije izražena baš u ovom smjeru u kojem smo išli. Dajemo konkretna rješenja i konkretnu skrb – i zdravstvenu i psihološku, ali i socijalnu i tjelesnu. To je jedan smjer koji gaji Ministarstvo hrvatskih branitelja. Nadam se da ćemo u što kraćem periodu što više ovakvih domova napraviti diljem Republike Hrvatske, ali i u Velikoj Gorici jer su gorički branitelji dali puno obrani Republike Hrvatske i zaslužuju takav dom. Našu stručnu pomoć će imati – ispričao je Kalčik.Još uvijek nije poznata niti lokacija gradnje, ali se pretpostavlja da će to biti periferija Velike Gorice – primjerice Gradići, Rakarje, Petrovina, Lomnica, Čiče. – To su nagađanja, još nismo odredili. Sve ovisi o sredstvima i podršci koju ćemo uspjeti dobiti. Obećanja nam ne znače ništa. Morat ćemo imati nešto konkretno u rukama – zaključio je Stjepan Kovačević, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Grada Velike Gorice.