Home Kultura Večeras u Galeriji Galženica otvorenje izložbe panoramskih fotografija Ivana Posavca

Večeras u Galeriji Galženica otvorenje izložbe panoramskih fotografija Ivana Posavca

Otvorenje je u 19 sati

PODIJELITE
Foto: POU Velika Gorica

Večeras, 10. svibnja u 19 sati, u Galeriji Galženica će publika imati priliku prisustvovati otvaranju samostalne izložbe panoramskih fotografija Ivana Posavca naziva ”Obruč”. Autor predgovora i kustos ove izložbe je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, a izložba će predstaviti deset fotografija koje obuhvaćaju širok raspon umjetničkog i osobnog puta ovog priznatog hrvatskog fotografa.

Dimenzije panoramskih fotografija su 3,60 x 0,90 metara, snimljene su sovjetskim panoramskim fotoaparatom FT2, što dodatno naglašava autentičnost Posavčevog stvaralaštva.

Franceschi ističe da izložba ”Obruč” nije retrospektivnog karaktera, već predstavlja panoramske fotografije snimljene u širokom vremenskom rasponu od 2000. do 2022. godine. Izbor fotografija obuhvaća većinu tematskih ciklusa koje je autor realizirao panoramskom kamerom.

Osim što izražava umjetnički doseg, izložba potiče posjetitelje na razmišljanje o odabiru motiva, dublje promišljanje tehnike i sadržaja fotografija. Izložba ”Obruč” će biti otvorena do 7. lipnja 2024. godine, pružajući posjetiteljima priliku za produbljivanje u umjetnički svijet Ivana Posavca.

Ivan Posavec rođen je 1951. godine u Dužici kraj Siska. Diplomirao je filmsko snimanje 1980. godine na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, a magistrirao je fotografiju 1984. kod prof. Dragoljuba Kažića na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.

Njegovi radovi se nalaze u nekoliko značajnih muzeja i galerija diljem Hrvatske, a među njima su Muzej suvremene umjetnosti i Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu te Galerija umjetnina u Splitu. Posavec je dobitnik Nagrade grada Zagreba 2003. godine i nagrade Tošo Dabac 1992. godine.