Home Izdvojeno ‘Vatru gasi, brata spasi!’ Pobratimili se velikogorički i baranjski vatrogasci

‘Vatru gasi, brata spasi!’ Pobratimili se velikogorički i baranjski vatrogasci

PODIJELITE

Na svojoj 139. Skupštini, najstarije velikogoričko dobrovoljno vatrogasno društvo, DVD Velika Gorica, potpisalo je Povelju o prijateljstvu s DVD-om Bilje iz Baranje. Do dobrog prijateljstva među članovima dvaju društava došlo je sasvim slučajno, ispričao nam je predsjednik DVD-a Bilje Dragutin Bilandžić.

– Upoznali smo se nakon što smo došli na proslavu Jurjeva u Gradiće gdje je bio nastup naših folkloraša. Susreli smo predsjednika DVD-a Velika Gorica Ivicu Kovačića i ostale članove nakon čega smo započeli s našim prijateljstvom koje je sada urodilo i potpisivanjem ove Povelje. Naša društva jednako razmišljaju i prijateljstvo među članovima žele dalje produbljivati – rekao je Bilandžić.

Povelja o prijateljstvu veseli i njihove velikogoričke kolege, koji su već počeli s pripremama za obilježavanje 140 godina vatrogastva na području Turopolja.

Ivica Kovačić

– Naše društvo posebno je prepoznatljivo po puhačkom orkestru, gajimo tradiciju vatrogastva, a jedno smo i od najstručnijih društava. S druge strane Javna vatrogasna postrojba grada iznjedrena je upravo iz našeg DVD-a – ističe predsjednik DVD-a Velika Gorica Ivica Kovačić.

SNAGA I POMOĆ JAVNOJ POSTROJBI

– Vatrogasci DVD-a Velika Gorica uvijek su tu, bez obzira što su volonteri, osposobljeni su da pomognu našoj profesionalnoj postrojbi u zadaćama u kojima mi sami to ne možemo, s obzirom na ograničeni broj naših vatrogasaca. Oni su nam velika snaga i pomoć u svim situacijama i katastrofama – kaže zapovjednik JVP Velika Gorica Borislav Turan.

– Kad pjesma ide, ‘Vatru gasi, brata spasi!’, onda vam je sve jasno. Vole se družiti i delati te su odgovorni prema svom poslu. To je tako uvijek bilo u tradiciji i tako će ostati – dodao je zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos.

DVD Velika Gorica

aaIz DVD-a Velika Gorica najavljuju kako će nastaviti sa školovanjem svojih članova kako bi bili još operativniji i stručniji. Cilj im je i nabavka vatrogasnog kombi vozila s obzirom da je postojeće staro 17 godina, a samim time i amortizirano. Ističu kako se nadaju da neće izgubiti prostor u Zagrebačkoj 3 u kojem borave gotovo 140 godina, a o čemu se, kažu, priča po kuloarima.