Home Izdvojeno Usvojen rebalans proračuna

Usvojen rebalans proračuna

PODIJELITE

Gradski vijećnici opet su zasjeli u svoje klupe, a jedna od najvažnijih točaka 16. sjednice Gradskog vijeća bio je rebalans proračuna Grada Velike Gorice. Sjednica je započela aktualnim satom na kojem su i ovaj put HDZ-ovi vijećnici postavili najviše pitanja.

Aktualni sat otvorila je Nataša Hader (HDZ) koju je zanimalo može li Grad povećati svoje učešće u organizaciji malonogometnog turnira kojeg već 24. godinu tradicionalno organizira HVIDR-a Velika Gorica. Naglasila je kako je ovaj turnir uz Alpas cup i Večer borilačkih sportova jedino sportsko natjecanje koje okuplja sudionike i iz okolnih županija. Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec rekao je da je na tu temu razgovarao s predsjednikom velikogoričke HVIDR-e Matom Ćorićem i dogovorio da će Grad stati uz turnir. – Dati ćemo punu podršku kroz resurse Grada Velike Gorice, a neće izostati i financijska pomoć. U nama će te imati dostojnog partnera da ovaj 24. turnir dignemo na višu razinu – rekao je Kolarec.

_MG_5739

Mirka Berkovića iz HDZ-a zanimalo je kada će se ulice u njegovom mjestu vratiti u stanje u kakvom su bile prije početka radova na izgradnji kanalizacijske mreže. Gradonačelnik Dražen Barišić rekao je da je upoznat s tim problemom i upozorio da takvi problemi postoje i u Mraclinu te još nekim mjestima. – Izvođač radova na izgradnji kanalizacijske mreže u vašem naselju imao je ugovornu obvezu sanacije prometnica nakon završetka radova. Ako je došlo do slijeganja kolnika na mjestima radova, na teren ćemo poslati komunalno redarstvo koje će od investitora VG vodoopskrbe tražiti da obavijesti izvođača radova o potrebi sanacije tih dijelova kolnika – poručio je gradonačelnik.

_MG_5752

Vijećnik Darko Bekić (HDZ) pitao je kad će se otvoriti školska sportska dvorana u Novom čiču. Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec odgovorio je da će dvorana biti otvorena 11. prosinca. – U postupku je odabir dobavljača opreme za sportsku dvoranu, a ona bi trebala biti u funkciji do početka proljetnog djela nastave – dodao je zamjenik gradonačelnika.

Što je s rekonstrukcijom Kulturnog centra Galženica, zanimalo je HDZ-ovog vijećnika Kosića. Zamjenik gradonačelnika rekao je da je Grad upoznat s problemom prokišnjavanja objekta kojim je najviše ugrožena knjižnica koja se tamo nalazi. – Da bi se stekli uvjeti za rekonstrukciju i dogradnju objekta moramo riješiti projektnu dokumentaciju. Nažalost, jedno javno nadmetanje, odnosno javni poziv je propao zbog nedostatka ponuda. Morali smo pristupiti novom javnom pozivu koji je pri kraju i ovih dan trebali bi potpisati ugovor s najboljim ponuđačem. Cijena izrade projektne dokumentacije kreće se oko 190 tisuća kuna – objasnio je Kolarec. Projektna dokumentacija trebala bi biti završena do kraja godine.

_MG_5745

SDP- ovca Tončija Luketu zanimalo je kako teče prodaja gradskih stanova i tko su kupci te je li Grad zadovoljan ostvarenim rezultatima. Iako je vijećnik odgovor je zatražio u pisanom obliku, dobio je kratak odgovor gradonačelnika. – Mi ćemo uskoro otvoriti ovu temu i vidjeti koje su dobre strane, a koje loše strane prodaje gradskih stanova. U svakom slučaju nekretninama u gradskom vlasništvu ćemo racionalno upravljati – rekao je Barišić.

_MG_5765

Jurica Mihalj (HDZ) upozorio je na to da unatoč postavljenoj prometnoj signalizaciji i očitavaćima brzine na križanju Zamlačke ulice i Ulice Kovači vozači i dalje jure. Dodao je da veliki broj školske djece prelazi preko tog raskršća na putu prema školi, te da je u blizini nedavno otvoren novi dječji vrtić. – Mi smo svjesni opasnosti. Zbog toga smo tu i postavili najmoderniju horizontalnu i vertikalnu signalizaciju. Ono što još možemo učiniti je postaviti usporivače prometa, odnosno ležeće policajce iz jednog i drugog smjera kako bismo prisili vozače da smanje brzinu – poručio je gradonačelnik.

_MG_5767

Koliko zaposlenika ima Razvojna agencija Grada Velike Gorice ‘VEGORA’ i postoji li strateški plan investiranja u razvoj Grada Velike Gorice, pitao je gradonačelnika Sven Fabijančić (SDP). – ‘VEGORA’ će biti nositelj mnogih modernih proaktivnih djelatnosti, kao što je ‘Smart city’ i sličnih projekata koje ćemo uskoro predstaviti. Ona je sada u fazi pripreme statuta i poslovno-financijskih planova za iduću godinu te osiguravanju sredstava u proračunu za 2016. godinu. Nakon toga raspisat će se natječaji za zapošljavanje tri do četiri zaposlenika – pojasnio je gradonačelnik.

USVOJEN REBALANS PRORAČUNA

Usvojene su druge izmjene i dopune gradskog proračuna. Prihodi su smanjeni za nešto više od 10 milijuna kuna, no gradonačelnik ističe da usprkos teškoj situaciji, velika Gorica je nizala kredite poput drugih gradova kako bi očuvala likvidnost. -Nije bilo lako preživjeti ovu godinu i izgraditi sve projekte. Ali nije samo gradnja život. Život je sve ono što se događa oko nas. I gradske firme treba održavati u optimalnim okolnostima i isplaćivati plaću svakog mjeseca, poštivati valute plaćanja, ne narušavati projekte što se neće ni vidjeti tako brzo.- rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Potpredsjednik Gradskog vijeća, Damir Šimunić, podsjetio je kako su prve izmjene proračuna u svibnju bile puno ambicioznije.-Postavlja se pitanje je li problem u planiranju ili u neučinkovitoj administraciji? Po nama je gradonačelnik vrlo ambiciozan i pokazuje želju, ali administraciju je sam birao i gomilao i ona ga sprječava da bude uspješan gradonačelnik.-rekao je Šimunić.vijece-Damir-Simunic

Najveći dio smanjenih prihoda odnosi se na na komunalne doprinose i ilegalno izgrađene objekte. Gradonačelnik je rekao da je situacija u kojoj je izglasan proračun za 2015. godinu bila ‘maglovita i nepoznata’. Rebalans proračuna na kraju je usvojen je sa 19 glasova, 7 vijećnika je bilo protiv, a dvoje je bilo suzdržano.