Home Izdvojeno Usvojen je proračun od 551 milijuna kuna – oporba nezadovoljna

Usvojen je proračun od 551 milijuna kuna – oporba nezadovoljna

Proračun je rebalansom smanjen za 73 milijuna kuna, no povećanja su za ZET, umirovljenike, udžbenike i radne bilježnice za učenike.. Oporba zamjera zbog realizacije projekata te projekcija koje smatraju nerealnima

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Jučer se održala 24. sjednica Gradskog vijeća koja je uz buran aktualni sat i žustre optužbe oporbe prema vladajućima na dnevnom redu imala prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Velike Gorice za 2020. godinu te prijedlog Proračuna Grada Velike Gorice za 2021. godinu s projekcijom za 2022. i 2023. godinu.

Očekivano, te točke izazvale su mnogo rasprave. Pročelnica Upravnog odbora za financije i Proračun Žaneta Štefančić istaknula je kako su izmjenama i dopunama primici umanjeni za 44,8 milijuna kuna, a ukupni rashodi za 73 milijuna kuna. Uz to je iz prethodne godine pokriven manjak od 29 milijuna i 750 tisuća kuna koji je iskazan u bilanci Grada te je prenesen višak od nešto više od 2 milijuna kuna. Ovo bi značilo da je predložen Proračun koji je manji za 73 milijuna kuna. Bez obzira na amandmane oporbe i njihovu raspravu, s većinom glasova je usvojen prijedlog Proračuna za 2021. godinu s projekcijom za 2022. i 2023. godinu. Prijedlog je podržalo 17 vijećnika, devetero je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Među prijedlozima bile su javne potrebe u socijalnoj skrbi i zdravstvu, kulturi, školstvu, predškolskom odgoju i obrazovanju, tehničkoj kulturi, sportu, potreba za djecu te o  održavanju i građenju komunalne infrastrukture.

“Ukupno predviđene korekcije čine promjene iskazane na prihodima od pomoći iz inozemstva i subjekata unutar općeg Proračuna u visini od 5%. Najveće smanjenje unutar skupine je predloženo na stavci prihoda pomoći temeljem prijenosa koji se odnosi na kapitalne projekte izgradnje dječjeg vrtića Selnica s prostorima društvene namjene, interpretacijskog centra Muzeja Turopolje, Poduzetničkog inkubatora te obnove gradske zgrade Uprave.”, govori Štefančić.

Unutar proračuna je iskazano i povećanje od oko 17 milijuna kuna, a radi se o iznosu koji je rezerviran za potrebe javnog prijevoza. Povećao se i iznos rezerviran za pomoć umirovljenicima te studentima. Zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako će ove godine učenici dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice. Među ulaganjima u sport ističe se devet milijuna kuna ulaganja za Športsko-rekreacijski centar.

U planovima je groblje u Kušancu te pokretanje Poduzetničkog inkubatora. Izgradnja objekata za gospodarenje otpadom, kao i izgradnja dječjih vrtića u ruralnim područjima se nastavlja.

Oporba s oštrim optužbama i nezadovoljstvima

Dio rasprave i najveći problemi na koje je oporba željela ukazati ticali su se projekcija, zaduženja te projekata koji su zapisani i u prošlim Proračunima.Replike su se ticale i pitanja poduzetnika, komunalne infrastrukture i izgradnje društvenih prostora.

Vijećnik Bekić napomenuo je kako je glavni naglasak na održavanju cesta, obnovi i izgradnji novih prometnica te kako se ovaj Proračun može gledati s malo većom dozom optimizma. Govori kako će mnoge ceste u okolnim naseljima dobiti novi asfalt te da će se neke graditi iz temelja. Spomenuo je i kako u obnovu ide Tomaševićeva ulica. Navodi i informacije o dobrom stanju vrtića i osnovnih škola u Velikoj Gorici te kako je kultura dobila kapitalan projekt s izgradnjom muzejskog depoa. “Važan i velik dio u proračunu je i socijalna komponenta. Tu su rashodi za subvencije i naknade građanima i kućanstvima. Tu je predviđeno gotovo 50 milijuna kuna. 30 milijuna kuna je rezervirano za sufinanciranje u javnom prijevozu, Grad je na tome inzistirao. Svi to trebamo podržati. Naknade građanima uključuju pomoć umirovljenicima, za novorođene, hrvatskim braniteljima, za ogrjev, stipendije za učenike..”

Repliku je imao vijećnik Jakovljević izjavivši kako se ne može složiti s vijećnikom Bekićem te komentirao kako je njegova izjava izgledala kao predizborna promidžba. Reagirao je i vijećnik Slojšek te napomenuo kako oporba nije bila protiv kulture već da ih je samo zanimalo gdje idu sredstva.

Vijećnika Zdelara zanimalo je kako se ostvaruju projekcije prihoda te koji su razlozi, po njemu, ambicioznih projekcija za 2021. godinu. “Kada dođete do kapitalnih projekata, onda imate situaciju da uzmete ovo iz 2020. i sve možete kopirati, sve je isto za iduću godinu. Ja vjerujem da vi to želite, ali to treba pripremiti. Temeljem dosadašnjih izvršenja proračuna vi povjerenje nemate pravo tražiti.”

Obratio se i na temu zaduživanja te tvrdi kako se to mora pokriti, no smatra kako će to i ove godine ostati neobrađeno te se podizati novi krediti. Zamjerio je i to što se ovaj proračun doima kao predizborni te da je potrebno više obratiti pozornost na pomoć osjetljivim skupinama i umirovljenicima. Zaključio je time da za projekte koji nisu odrađeni to treba biti i naznačeno te da klub SDP-a neće podržati prijedlog Proračuna.

“Neki projekti su trebali početi još prije dvije godine”

Vijećnik Alan Šembera u ime kluba MOST-a pokazao je svoju zabrinutost s Proračunom. “S proračunom za 2021. nažalost nastavljamo tamo gdje smo stali. Ako mi imamo službene procjene, dajte mi recite koji je to vidoviti vama rekao da će prihodi rasti za 12%, a prihodi od PDV-a za 15%? Ja sam uvjeren da ste s podacima petljali. Proračun je sumanut, sljedeće godine ponovno imamo COVID, nitko ne zna koliko će trajati, a možemo se nadati da je 2022. prva normalna. Planirate 509 milijuna pa 497 milijuna, a onda po tome u 2023. 466. Ja se po tome zaista ne mogu snaći. Čime se rukovodi prilikom smišljanja proračuna? To nije dječja igra ni lego kocke, nije zezancija.” Spomenuo je i projekt uređivanja jezera Čiče te napomenuo kako bi Proračun trebao biti srž i strategija koja će Turopolje pomaknuti naprijed, a ne samo lista želja. Ovime je zaključio da niti MOST neće podržati Proračun.

Vijećnica Katarina Šeravić Lovrak izjavila je kako Proračun izgleda kao želje Mjesnih odbora i Gradskih četvrti. “Ovo je predizborna godina pa vjerujemo da će se stvari i projekti ostvariti.”

Vijećnik Šimunić govorio je o tome kako po njemu prijedlog Proračuna nema smisla te kako se na Rebalansu skidalo 73 milijuna, a onda se predlaže Proračun koji je skoro 20 milijuna veći od prošlog. Također navodi kako smatra da je ovaj Proračun predizborna promidžba. “Odustalo se od projekta izgradnje ulice Petra Zrinskog zbog novonastale situacije s pandemijom. Kakve veze ima izgradnja te ulice s pandemijom?”, spominje Šimunić o projektu kojeg se dotakla i vijećnica Šerović-Lovrak navodeći kako je taj projekt trebao započeti 2018. godine te da ni tada razlog obustave nije bio COVID. Šimunić također navodi kako se prioriteti trebaju drugačije posložiti te da se raduje što na idućem sazivu Vijeća vjerojatno neće biti.

Vijećnik Jakovljević je zamolio vladajuću koaliciju da prihvate svoje pogreške te ispričao kako čitava priča izgleda kao sapunica. “Čekali smo 20 dana prije kraja godine da napravimo rebalans i onda pet minuta kasnije vi još jače udarate na iduću godinu. Izračunajte bolje. Oporba je predložila 15 amandmana, ja se kladim da niti jedan neće biti prihvaćen. Jeste li ih uopće pročitali? Od kad sam ja u Gradskom vijeću praktički ni jedan amandman na Proračun nije donesen. Ljudi su se trudili, a vi ćete ih sve baciti, prihvatite barem neke pa ih kasnije odbacite.”, govori Jakovljević te traži da se napravi bolja matematika i da su pokazatelji jasni da će biti gore nego što je bilo ove godine.

MOST je predložio 12 amandmana te je vijećnik Zdelar prenio informacije od kolegice Rak koja je u samoizolaciji uz inzistiranje na dva važna amandmana. Među njima je ulaganje u vrtić u Podbrežnici, a navodi i kako nema priče o očuvanju okoliša. Dotaknuo se i pitanja posebnih namjera iz Proračuna koje iznose 15 milijuna kuna te pitanja javne rasvjete, posebno kod glavnog željezničkog kolodvora.

Zamjeralo se i kako su neki projekti trebali započeti još 2019. godine, no zapisani su tek za 2021. godinu. Govorilo se i kreditima koji su podignuti te realizaciji projekata. “Projekt poduzetničkog inkubatora je smanjen za 4 milijuna kuna jer nismo natječaj raspisali 12 mjeseci. Je li za to kriv COVID? Mislim da se natječaj mogao raspisati u 12 mjeseci. Projekti koji su trebali početi 2018. godine nisu počeli do sada, a projekti su  milizaustavljeni zbog COVID-a 2020.”, izjavila je vijećnica Šerović-Lovrak te spomenula dosadašnje afere s projektima.

Ova velika točka završila je time da, kako smo naveli, je prijedlog Proračuna prošao, podržalo ga je 17 vijećnika, njih devetoro je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.