Home Izdvojeno FOTO Uspješna deseta Noć muzeja, snijegu usprkos

FOTO Uspješna deseta Noć muzeja, snijegu usprkos

PODIJELITE

Noć muzeja pokrenuta je u Hrvatskoj prije deset godina, s ciljem omogućavanja besplatnih posjeta izložbama i muzejskim postavima. Na taj se način popularizira muzeje, hrvatsku kulturu, umjetnost i znanost, a već prvih godina održavanja manifestacija je polučila golem uspjeh. Među više od 200 kulturnih ustanova uključenih u Noć muzeja je i Muzej Turopolja, jedini velikogorički muzej koji svaki puta iznova za posjetitelje priprema nove i zanimljive sadržaje.

„Ove godine smo najvećim dijelom orijentirani na djecu. U Muzeju je trenutačno postavljena izložba igračaka iz hrvatske baštine, u suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba, a ujedno je to i igraonica pa su se mališani mogli poigrati ovim zanimljivim igračkama koje vjerojatno rijetko vide. Uz to, organizirali smo pričanje priča, radionicu „Igračka ima srce“, koncert Umjetničke škole Franje pl. Lučuća te radionicu izrade nakita koju je održao Zlatko Odrčić. Dakako, pripremili smo dovoljne količine čaja za djecu te kuhanog vina za one malo starije posjetitelje, počastili smo ih kobasicama, prikazivali smo etno filmove, a večer je završila uz zvuke jazza – rekla je Margareta Biškupić, ravnateljica Muzeja Turopolja.

noc-muzeja-2015-11.jpg

„STARINSKE“ IGRAČKE SU SE SVIDJELE MALIŠANIMA

Zanimljivo je bilo vidjeti veliki broj djece u muzeju, jer su rijetki programi u sklopu Noći muzeja namijenjeni upravo njima. Mališani su, naravno, bili oduševljeni. Devetogodišnjoj Magdaleni ovo je treći posjet muzeju, a namjerava doći ponovno jer joj je, kako kaže, jako zanimljivo. „Sviđa mi se što smo prvo slušali priču, a onda smo imali radionicu na kojoj smo bojali igračke, sviđa mi se i izložba, i sve – rekla je Magdalena.

Sari, kojoj je ovo prvi ali zasigurno ne i posljednji posjet muzeju, najviše su se svidjele igračke s kojima se u svom domu zasigurno rijetko igra. No, dopalo joj se sve pa će navratiti ponovno. I Ledi su drvene tradicijske igračke posebno zapele za oko. „Izgledaju drugačije, nekako starinske, ali sviđaju mi se jako. Posebno mi je drago što smo ih i sami bojali na radionici – kaže Leda.

Brojni roditelji pohvalili su izbor i odabir sadržaja za ovogodišnju Noć muzeja jer je to prilika za zajednički obiteljski posjet muzeju. „Zbog vremena nismo išli u Zagreb ali zato smo iskoristili večer za druženje sa svojom i ostalom djecom. Radionice su dobro organizirane, pričanje priča bilo je zanimljivo, djeca se uvijek vole malo poigrati, a ovogodišnja izložba igračaka je zbilja izvrsna. Jako dobro osmišljeno – ocijenio je Denis Mikulan.

noc-muzeja-2015-15.jpg

LANI REKORDAN BROJ POSJETITELJA  

Iako brojni Velikogoričani iskoriste Noć muzeja za obilazak nekog od brojnih zagrebačkih galerija, muzeja, i drugih izložbenih prostora, njih 800 – 900 svake godine posjeti ovaj naš velikogorički, jedan – ali vrijedan. Posjetitelja ovdje, inače, ne nedostaje. Prosjek je prijašnjih godina bio između šest i sedam tisuća posjetitelja godišnje. No, prema izvještaju koji je upravo dovršen, lani je zabilježen daleko veći broj posjeta – čak 14 tisuća. „Doprinio je tome svakako i Legendfest, nemuzejski sadržaj kojeg smo prošle godine organizirali po prvi put. Manifestacija je održana u Lukavcu, a tijekom dva dana posjetilo ju je oko pet tisuća ljudi. No, s brojkom od devet tisuća posjetitelja u Muzeju Turopolja možemo biti zadovoljni i nadamo se da ćemo taj trend zadržati – ističe ravnateljica Biškupić.

Ukoliko niste nikada posjetili Muzej Turopolja, ili jeste pa to namjeravate ponoviti, ne čekajte slijedeću Noć muzeja. Stalni postav s četiri različite zbirke  možete razgledati po doista simboličnoj cijeni ulaznice, a za umirovljenike je posjet besplatan.

[print_gllr id=21072]