Home Izdvojeno Uskoro kreće akcija zaprašivanja komaraca

Uskoro kreće akcija zaprašivanja komaraca

PODIJELITE

Dolaskom toplijeg vremena u Velikoj Gorici se pojavila najezda komaraca, zbog kojih je gotovo nemoguće uživati u boravku na otvorenom. Grad je izdvojio 55 tisuća kuna, kako bi zaprašivanjem smanjio broj dosadnih krvopija, a pokrenut je i postupak javne nabave na kojem će biti izabran najpovoljniji izvođač.

komarac

– Do kraja tjedna očekujemo potpisivanje ugovora s izvođačem. Ono što je bitno naglasiti da je zaprašivanje vezano uz vremenske uvijete, tako da čim oni budu povoljni krećemo u akciju. Ove godine imamo najezdu šumskih vrsta komaraca, koji se na svu sreću razmnožavaju samo jednom godišnje. Prema preporukama struke zaprašivat ćemo samo prvu i drugu komunalnu zonu, odnosno centar grada i naselja Kurilovec, Pleso, Rakarje, Veliku Mlaku, Gradiće i ostala naselja koja spadaju u te dvije komunalne zone – rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zvonko Kunić.

Novim Zakonom definirano je da sredstva koja se koriste moraju biti biorazgradiva, te su puno slabija u odnosu na ona koja su se koristila prije desetak i više godina. No ono što predstavlja najveći problem jest zabrana zaprašivanja komaraca iz aviona, zbog čega će udaljenija naselja ostati bez zaštite. Unatoč tome građani si mogu i sami pomoći pridržavajući se preporuka stručnih službi.

– Kako bi se obranili od najezde komaraca građani bi trebali voditi računa o tome da je komarcima za razmnožavanje potrebna voda, zato bi bilo dobro ukloniti svu stajaću vodu iz dvorišta, a ako se to ne može učiniti, trebalo bi staviti mreže ili poklopce na posude u kojima se nalazi takva voda. Preporučuje se i upotreba repelenata za tijelo, kojima se građani mogu zaštiti od uboda komaraca. U zatvorenim prostorima se preporučuje također upotreba repelenata za tjeranje komaraca, ali i postavljanje mrežica na prozore kojima će se onemogućiti njihov ulazak u prostor – istaknula je doktorica Ružica Cipriš iz Službe za zdravstvenu ekologiju, Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.