Home Gospodarstvo Udruga tržnica u Gorici napala Jakovinin Pravilnik: Pokrenut će novi ciklus nelikvidnosti!

Udruga tržnica u Gorici napala Jakovinin Pravilnik: Pokrenut će novi ciklus nelikvidnosti!

PODIJELITE

Prvog dana ožujka na snagu je stupio novi Pravilnik o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, prema kojem je proizvođačima na vlastitom gospodarstvu ili na tržnicama dozvoljeno prodavati samo 50 posto proizvoda. Ostatak će morati prodavati putem organiziranog otkupa.

– Konkretno, 100 tona nečega proizvodite, 50 posto možete samostalno prodati, a 50 posto mora ići u otkup. U budućnosti će biti velikih problema za poljoprivredna gospodarstva – upozorio je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan, ističući kako razlog tomu leži u neplaćanju od strane otkupljivača.

Autotim

DIREKTNA PRODAJA – SLAMKA SPASA

Naime, službeni rok plaćanja je od 60 do 90 dana, ali u praksi poljoprivrednici svoj novac čekaju i po dvije godine ili ga ne dobiju nikada. Upravo je zato prodaja na kućnom pragu ili na tržnici, proizvođačima slamka spasa.

– Novac na taj način odmah dobiju u ruke, s njim mogu dalje ulagati u proizvodnju ili kupovati ono što je potrebno za vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Mislim da će se opet pokrenuti ciklus nelikvidnosti, a Pravilnik je napravljen s određenom namjerom – dodao je Pervan.

traktor,-povrce,-poljoprivreda

Velikogorička tržnica je od 01. lipnja 2014. godine članica Udruge hrvatskih tržnica, koja broji 34 tržnice s područja cijele Hrvatske. Članovima 20 velikogoričkih obiteljskih gospodarstava Udruga je predstavila projekt certificirane seljačke tržnice, putem koje bi mogli jednostavnije plasirati svoje proizvode na prostorima svih tržnica članica Udruge.

JAMSTVO ZA DOMAĆI PROIZVOD

Tajnik Udruge Miljenko Ernoić napominje kako će velikogorička obiteljska poljoprivredna gospodarstava nakon certificiranja kupcima predstavljati jamstvo da kupuju isključivo domaći proizvod.

– Mi ovdje ne govorimo o kvaliteti proizvoda, već o porijeklu. Zbližavamo izravne proizvođače sa potrošačima, čime se smanjuje posredništvo u prodaji, kako bi ljudi imali dostupniju svježu, sezonsku hranu, koja se proizvodi na obližnjim poljima – pojasnio je Ernoić.

trznica-nova-lokacija (2)

LOV NA PREKUPCE?

Svaki prodavač na tržnici ima svoj status, samo ga treba definirati, kako bi kupac razlikovao proizvođača od preprodavača, ističe Ernoić, dodavši kako im nije cilj lov na prekupce.

– Nitko nikog ne tjera s tržnice, za to postoje određene inspekcije. Ovo je dobrovoljno certificiranje, a ne zakonski propis. Njegova želja je da se pomogne i proizvođačima i potrošačima. Mislimo da bi kontrola prodaje trebala više biti na veletržnicama, a manje na tržnicama – kazao je Ernoić.

Za certificiranje svog proizvoda zainteresirano je 40-ak velikogoričkih poljoprivrednih gospodarstava. U Udruzi su sigurni kako će zahvaljujući njihovom projektu, kupci na zelenoj tržnici imati znatno više povjerenja u to da kupuju pravi domaći proizvod.