Home Izdvojeno Udomiteljice nesebično pomažu drugima već 10 godina

Udomiteljice nesebično pomažu drugima već 10 godina

PODIJELITE

Punih 30 godina Centar za socijalnu skrb Velika Gorica sastaje se s udomiteljskim obiteljima. Danas su podijelili priznanja udomiteljima koji nesebično pomažu drugima već 10 godina.

udomitelji 2015 (18)

U obitelji Vesne Puten iz Vrbovca, bavljenje udomiteljstvom je tradicija. – Udomili smo štićenike koji su u potrebi za tuđom skrbi, udomili smo jer volimo pomagati drugima. To je tradicija još od moje bake. Smještala je ljude koji nisu imali gdje kod sebe na konak bez ikakve naknade. Sjećam se kako im je znala i kosu oprati. Zato i ja imam želju pomagati drugima. – rekla je udomiteljica Vesna.

udomitelji-2015-21.jpg

-Svatko tko želi biti udomitelj, mora prvo doći u Centar za socijalnu skrb gdje će dobiti informacije. Mora biti radno sposoban, ne smije biti nasilja u obitelji, ne smije biti psihički bolestan, no najvažnija je želja. Nije lako biti udomitelj. Oni brinu o najtežim slučajevima naših korisnika. Tu treba puno ljubavi i brige. To nije osmosatna briga, to je briga od 24 sata zato to može samo netko tko zaista želi i kome nije teško žrtvovati se za dobrobit drugoga. – istaknula je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Žirović.

udomitelji 2015 (17)

Na području koje Centar pokriva trenutno je 87 udomitelja koji brinu za 21 dijete. Ravnateljica ističe da se trenutno radi na deinstitucionalizaciji ustanova. – Prioritet je djecu do 7 godina starosti smjestiti u udomiteljsku obitelj. No to nije uvijek izvedivo. Stoga, dok se ne stvore zakonski uvijeti za udomljavanje djeteta, ono može biti u dječjem domu najviše 60 dana. Najčešće se smještaju u dom u Nazorovoj. – rekla je ravnateljica Žirović.

Priznanja i poklone udomiteljima uručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

[print_gllr id=33673]