Home Izdvojeno U subotu ‘Krameraj’ i ‘Domaći plac’

U subotu ‘Krameraj’ i ‘Domaći plac’

PODIJELITE

Tranzicijska grupa u Velikoj Gorici, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom i udrugom G.A.S., ponovno organizira Domaći plac, sajam fine i zdrave hrane te Krameraj, sajam razmjene rabljenih stvari.

Sajmove možete posjetiti u subotu, 14.3., u predvorju Srednjoškolskog centra, Tomaševićeva 21, od 10:00 do 16:00 sati.

Na Domaćem placu predstavit će se obiteljska gospodarstva koja se bave prirodnim uzgojem hrane. Posjetitelji će se moći priključiti velikogoričkoj Grupi solidarne razmjene, čiji je cilj povezati kupce s malim lokalnim proizvođačima.

sjeme

RAZMJENA SJEMENA

U sklopu Vrtlarskog kutka održat će se razmjena sadnica i sjemena starih sorti, a Tranzicijska grupa predstavit će svoj zajednički vrt Vrćak.

– Od starih razglednica do kućanskih potrepština, Krameraj će privremeno udomiti rabljenu robu u dobrom stanju koja još nije odslužila svoj uporabni vijek. Zauvijek dom pružit će joj netko komu će biti zaista potrebna ili lijepa, a jedino što se neće razmjenjivati je novac – ističu iz Tranzicijske grupe, neformalne građanske inicijative usmjerene na stvaranje održive zajednice u prijelazu prema nisko ugljičnom društvu.

plac-krameraj

Kroz razmjenu i suradnju ovi događaji nastoje potaknuti jačanje lokalne zajednice.

– Na Domaćem placu ćeš naći finu i zdravu hranu za sebe i svoju obitelj. Odlazak u špeceraj možeš zamijeniti oblikom solidarne razmjene s malim lokalnim proizvođačima, a to pomaže lokalnoj ekonomiji i tvom džepu! Na Vrtlarskom kutu razmijeni i nabavi nove sadnice ili sjeme. Saznaj kako vrtlariti svoj vrt iako nemaš svoju zemlju. Na Krameraju ostavi svoje otpisane ali dobrodržeće stvari i udomi nešto što ti se sviđa i treba…pegla, gurtna, razglednica, ali možda i felga, radijator ili strip…Uzmi, ali i ostavi! – poručili su aktivisti.

ZMAG-25.jpg

RASPORED RADIONICA

10:30 – 11:30  Pokazna vježba i terapeutska radionica Tai-Chi Chuana s Udrugom Suncokret; voditelj: Dražen Mužar

11:30 – 12:30  Radionica pripreme zelenih sokova; voditeljica: Jelena Tomašević

12:30 – 13:30  Radionica cijepljenja voćaka; voditelj: Vladimir Leder

14:00 – 15:30  Radionica prirodnog čišćenja i kozmetike

Ulaz i sudjelovanje na radionicama su besplatni.