Home Najave U Strmec Bukevski stiže “Natjecanje u vuči trupaca – štraparijada”

U Strmec Bukevski stiže “Natjecanje u vuči trupaca – štraparijada”

Nagradni fond je 3.000 eura

PODIJELITE

U nedjelju, 15. svibnja, u Strmcu Bukevskom na Ranču Pereković održat će se međunarodno natjecanje u vuči trupaca – Štraparijada. Ovaj popularni naziv stiže iz nekih prošlih vremena koji samo pokazuje dugovječnu zainteresiranost sudionika i publike za ovakve događaje. Do sada se ovo natjecanje održavalo kod Lovačkog doma u Kušancu, no ove godine je došlo do promjene lokacije te se sada seli na uređeno imanje organizatora u Strmcu Bukevskom. Staza za šlajs već je spremna, a za pripreme je trebalo puno vremena. Otkriva nam organizator da se očekuju gosti iz cijele Hrvatske, Slovenije i BiH, a organizatori se nadaju da neće biti kiše i lošeg vremena.

Prije svega to je ljubav, ja u ovome nemam zaradu već ja ovo zbilja volim. Očekujem sudionike i publiku iz cijele Hrvatske, Slovenije, BiH. Ovo je zaista međunarodno natjecanje. Uhodani smo u organizaciju i nemamo problema i briga. Najveći nam je problem onaj na koji ne možemo utjecati – vremenska prognoza.”, govori nam Vedran Pereković, organizator Štraparijade.

Štraparijada je natjecanje u šlajsu u tri kategorije – laka gdje su parovi do 1200 kilograma, srednja gdje su parovi do 1400 kilograma te teška gdje su parovi preko 1400 kilograma. Iako su sve kategorije posebne na svoj način, teška kategorija je svake godine najpopularnija za javnost.

Očekujemo oko 60 konja. Imamo stazu od otprilike sto metara, te se gleda koliko konj može u pet minuta vuči tereta. Konji trebaju biti utrenirani i u paru. Najčešće pasmine u ovoj disciplini su hrvatski posavac i hrvatski hladnokrvnjak.” otkriva Pereković te dodaje kako ovo natjecanje podsjeća na to kako su prije naši stari radili s konjima na polju.

Kako bi sve prošlo prema pravilima EU koja su jasno definirana, na događanju će biti inspektor koji će prethodno održati edukaciju. Konji se ni na koji način ne smiju zlostavljati. “Kazne za udaranje konja i svaki vid zlostavljanja ovih plemenitih životinja izuzetno su visoke, te je naglasak na visokom nadzoru kako bi sve prošlo bez nepotrebnih situacija. Konje se uopće ne smije dirati. To što vuku teret, to se radilo oduvijek, te to nije zlostavljanje.” – ističe Pereković. Dodaje i da konji moraju biti u dobrom treningu i kondiciji kako bi mogli sudjelovati na ovom natjecanju. Mora se pažljivo paziti na njihovo zdravlje.

Ovo natjecanje je promocija našega kraja – Turopolja i Posavine. Na ovakvim događanjima posjetitelji se međusobno upoznaju, dijele iskustva, a onima koji se bave konjima i ovom disciplinom, kako kaže Pereković, to je kao svjetsko prvenstvo. Konje ima i on sam, njih oko 25, a sve su pasmina hrvatski posavac i hladnokrvnjak. “Hrvatski posavci su lijepo građeni, više su rodni, niži i širi.”, objašnjava.

Najavljivač i moderator natjecanja bit će legendarni Stanislav Jakica. Vaganje konja kreće u 9 sati, dok u 10 sati počinje natjecanje. “Svi su dobrodošli, a kako bi nas lakše pronašli biti će postavljeni putokazi”, poručio je za kraj Pereković.