Home Kultura U Pokupskom će se svečano predstaviti nove orgulje uz prigodni koncert

U Pokupskom će se svečano predstaviti nove orgulje uz prigodni koncert

Orgulje u crkvi Uzvišenja Blažene Djevice Marije uništene su u Domovinskom ratu, kao i sama crkva, zvonik i oltar koji su bili granatirani

PODIJELITE

Prije dvije godine počela je inicijativa Općine Pokupsko i Župe Pokupsko, da se prikupe sredstva za izgradnju orgulja za župnu crkvu Uzvišenja Blažene Djevice Marije u Pokupskom. Nakon dvije godine, iduće nedjelje nas očekuje službeno svečano predstavljanje novih orgulja.

One će biti predstavljene danas 11 sati na misi na kojoj će se održati svečana koladuacija novih elektronskih orgulja. Predstavljanje je organizirano uz prigodni koncert nakon mise kojem će nastupiti Alen Kopunović Legetin koji će ujedno predvoditi liturgijsko pjevanje. Na programu koncerta su djela Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldija, Alexandrea Guilmanta, Theodorea Duboisa te Albe Vidakovića.

Nove elektronske orgulje djelo su tvrtke Škrabl iz Rogaške Slatine u Sloveniji. Cijena izgradnje orgulja bila je oko 250 tisuća eura.

Orgulje u crkvi Uzvišenja Blažene Djevice Marije uništene su u Domovinskom ratu, kao i sama crkva, zvonik i oltar koji su bili granatirani. Restauracija i obnova crkve, koja je građena od 1736. do 1739. godine, nakon rata obnovljena je većinom zahvaljujući zalaganjem Župnog ureda, Općine Pokupsko i Ministarstva kulture.