Home Kultura U petak otvorenje izložbe “Strip-mobili” autorice Irene Jukić Pranjić u Galeriji Galženica

U petak otvorenje izložbe “Strip-mobili” autorice Irene Jukić Pranjić u Galeriji Galženica

Ovim inovativnim pristupom, autorica je stvorila zrelo i cjelovito djelo bez presedana na hrvatskoj i svjetskoj sceni stripa

PODIJELITE
Foto: Dragica Posavec

U petak, 24. studenog 2023., s početkom u 19 sati, Galerija Galženica (Trg Stjepana Radića 5) u Velikoj Gorici bit će domaćin otvorenja izložbe Irene Jukić Pranjić pod nazivom “Strip-mobili”.

Autor predgovora za izložbu je dr. Midhat Ajanović – Ajan, dok je kustos izložbe Jurica Škofač. Izložba, koja donosi inovaciju spajanja stripa, animacije te iskustava optičkih i mehaničkih igračaka, ostat će otvorena do 15. prosinca 2023. godine.

“Irena Jukić Pranjić osmislila je ovu inovativnu formu prije dvadesetak godina, a 2022. godine, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge Hrvatski autorski strip te tvrtke Interxion: A Digital Ralty Company, uspjela je razraditi koncept i realizirati ga kao kompleksno likovno djelo”, ističe se u najavi.

“Strip-mobili” koji su nastali tijekom 2022. godine čine deset stripovskih tabli veličine 100×70 cm, čime tvore cjelinu pod naslovom “Cirkus u cirkusu”. Radnja stripa smještena je u cirkus čija estetika korespondira s mehaničkim igračkama, a akrobacije poput žongliranja ponavljaju se mehaničkim pokretom. Scenarij je napisan u suradnji s najboljim domaćim autorima geg-stripa – Dubravkom Matakovićem, Filipom Kelavom, Dariom Kukićem i Matijom Pisačićem.

Aktiviranje pokretnih dijelova izvršava se prekidačem smještenim u desnom donjem uglu svake table, a dizajn pokreta potpisuje Dubravko Kuhta.

Ovim inovativnim pristupom, Irena Jukić Pranjić stvorila je zrelo i cjelovito djelo bez presedana na hrvatskoj i svjetskoj sceni stripa, a posjetitelji će imati priliku uživati u izložbi do 15. prosinca 2023. godine.

IRENA JUKIĆ PRANJIĆ (1973., Bjelovar) profesionalno se bavi stripom, animiranim filmom, ilustracijom i pedagoškim radom. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je brojnih nagrada za svoj umjetnički rad, naročito na polju animiranog filma gdje je do sada ostvarila naslove Ornament duše (2011.), Požuda (2014.), Gamer Girl (2016.) i Real Boy (2021.). Bavi se promoviranjem stripa – uredila je antologiju Ženski strip na Balkanu (2010.), strip-časopise Škola hodanjaHodači na duge staze (ALU 2016.-2023.), urednica je i redateljica svih 50 epizoda dokumentarnog televizijskog serijala Strip u Hrvatskoj (HRT3 2014./2017.) te autorica brojnih eseja o stripu, kojeg predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autorica je brojnih stripova koje je objavljivala u raznovrsnim časopisima i u formi strip-sveščica Protuotrov (1997. – 2003.), strip-albuma Emisija emocija (2015.) te stripovnice Dnevnik snivanja i filozofiranja (2021.).