Home Izdvojeno U nedjelju Dan roda: Žive na stupovima i krovovima, a evo gdje...

U nedjelju Dan roda: Žive na stupovima i krovovima, a evo gdje ih najviše ima

PODIJELITE

Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu već zbog suživota s čovjekom. Dan roda obilježava se 24. kolovoza, kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa.

roda2

Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama. Dio su identiteta hrvatskog sela. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba. U Hrvatsku dolaze tijekom proljeća i ostaje do kraja ljeta kada počinje selidba prema Africi, gdje u vrijeme naše zime imaju mnogo hrane.

– Roda je velika ptica močvarica koja je prepoznatljiva po dugim crvenim nogama i ravnom, šiljatom crvenom kljunu. Visoka je 100-110 cm, promjera krila je  195-210 cm, a masa je 2,3-4,5 kilograma. Pernato ruho roda je bijelo, s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Rode se vrlo rijetko glasaju, ali je zato njeno klepetanje kljunom vrlo prepoznatljivo i  zvuči kao udaranje štapom o štap – ističe Martina Glasnović, ravnateljica ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije .

Bijela roda je ugrožena vrsta, a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. Hrane se  vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima, velikim kukcima, onime što može uloviti.  U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja, te upotreba pesticida.

rode1

Tijekom  lipnja 2014. godine djelatnici JU Zeleni prsten Zagrebačke županije proveli su monitoring i prstenovanje bijele rode na području Zagrebačke županije. Prstenovanje su vodili licencirani prstenovači Hrvatske prstenovačke centrale Luka Basrek i Luka Jurinović.

Monitoring je pokazao da se ove godine izleglo nešto manje ptića nego prošle, a ukupno na području Zagrebačke županije je zabilježeno je 222 gnijezda, od kojih 94 na obiteljskim kućama i 128 na stupovima. Ukupno je pronađeno 202 mlada ptića.

– Ukupno je prstenovano 107 mladunaca na području Vrbovca, Male Ostrne i Ivanić-Grada te Donje Zdenčine i Donje Kupčine. Obilježene jedinke u budućnosti će se puno lakše moći pratiti, te će se na taj način znati kuda sele, gdje se hrane, gdje će se gnijezditi te na kraju, gdje i kako će završiti svoj život. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu – kaže ravnateljica Glasnović.

Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec (50) i Ivanić Grad (33 gnijezda), općine s najvećim brojem gnijezda su Dubrava (30 gnijezda) i Klinča Sela (27), dok su ”Sela roda” i dalje Donja Kupčina (19) i Donja Zdenčina (18).