Home Izdvojeno Hej, gdje si? – U Maroku radim snjegovića! –

Hej, gdje si? – U Maroku radim snjegovića! –

PODIJELITE

Matej Perkov, Koprivničanac i član HPD Kapela, prvi je Hrvat koji se popeo na Mont Blanc, krenuvši pješice iz Chamonixa preko ledenjaka Meer de Glace.

planina1

Mladi ekscentrični planinar sinoć je u Velikoj Gorici živopisno i detaljno prepričao svoj hrabri pothvat u masivu Monte Rose i Mont Blanca koji je nazvao “Onda romantica” – osvajanje “četiritisućnjaka”.

Perkovo putovanje bilo je fizički, a još i više psihički zahtjevno – s preko 15 kilograma na leđima, bez pomoći žičara i planinskih vlakića, prepušten na milost i nemilost vremenskim neprilikama i planini koja nerijetko uzima ljudske živote. Uvjeren je kako je to jedini način da se osjeti bilo planine.

–  “Onda romantica” je beskonačna avantura, koja vodi u paralelne svjetove. “Onda romantica” je ljubav, a ljubav je najljepše što možeš dati planini – rekao je Matej Perkov, koji na ovakve ekspedicije odlazi ne samo zbog osvajanja vrhova i ljepote planina, već i zbog upoznavanja kulture.

Kratko se zadržao u Aosti i Chamonixu, povijesno i turistički značajnim gradovima, u podnožju planina. No, koliko god ljepota krajolika bila zadivljujuća, ističe da u njoj prije svega upoznaješ samoga sebe i svoje granice. Najdramatičniji trenuci bili su mu prilikom uspona na More leda (Meer de Glace) gdje se više od dva sata sam samcat gubio po ledenim kockama dok se spuštao mrak.

planina2

 

Zašto se ljudi odlučuju na tako riskantne pothvate, možda najbolje opisuje Perkov osjećaj kada se popeo na vrh i domogao sigurnog odmorišta.

– Bilo mi je kao da sam ponovno rođen. To je miks svega. Od straha, sreće, zahvalnosti, do adrenalina – naglasio je.

Ovaj mladi planinar i predavač nedavno je izdao i knjigu pod naslovom “Planinarenje je način izražavanja” u kojem opisuje svoja putovanja. Kroz idućih mjesec dana očekuju ga pripreme za novu avanturu – putovanje u Maroko i osvajanje vrha Atlasa.

Kaže kako mu je želja ovako se javiti na mobitel:

– Hej, gdje si? –

– U Maroku radim snjegovića. –