Home Izdvojeno U Jagodnom ponovno zaživio stari običaj kotakanja koji je okupio brojne mještane

U Jagodnom ponovno zaživio stari običaj kotakanja koji je okupio brojne mještane

Kotakanje je tradicionalna uskršnja igra koja je na ulice Jagodnog vratila smijeh, zabavu i odličnu pozitivnu atmosferu

PODIJELITE

Ponekad je zaista malo potrebno da bi se ljudi okupili, družili i vratili se starim običajima. Dokaz tomu je inicijativa predsjednika Mjesnog odbora Jagodno, Ivana Sudara, koji je tražio način kako da ponovno bolje poveže mještane sela. A kako bolje nego tradicionalnom uskršnjom igrom kotakanja na ulici. Upravo to se i održalo na Uskrs, na oduševljenje brojnih mještana svih generacija.

Sudar nam je ispričao o čemu se tu radi: “Na Uskrs smo održali jedan stari običaj koji se nekada događao u selu. Zadnji put je to bilo prije 10, 12, čak možda i više godina. Htio sam probuditi selo i vratiti stari običaj za Uskrs, spojiti mlade i stare pa da selo malo zaživi u druženju.” Uz igru osigurali su piće i prigodnu hranu za okupljene.

Kotakanje je stara, tradicionalna igra koja se igra drvenim štapovima na cesti. S obzirom na to da se duže vrijeme takvo što nije održavalo u Jagodnom, Sudar nije očekivao tako pozitivnu i veliku reakciju mještana. “Bilo je mnogo veće od očekivanog, okupilo se baš mnogo mještana! Da sam znao da će biti toliko djece, pripremili bismo i nešto za njih, ali sada znamo bolje za idući put. Baš sam pozitivno iznenađen odazivom!”, govori oduševljen količinom pozitivne energije koja se mogla osjetiti sunčane nedjelje.

Ove godine su igru kotakanja mještani Jagodnog igrali protiv mještana Ribnice koji su na ovom događanju bili gosti. Igrali su “selo protiv sela”, a iduće godine onda očekuju isti događaj održati u Ribnici. Kako nam govori Sudar, nekad davno se kotakanje igralo u Čiču, “ulica protiv ulice” no svi su ti običaji otišli u zaborav. Zbog toga oni već imaju planove za budućnost, a glavna je točka povezivanje i druženje mještana te nastavljanje ove zanimljive i zabavne tradicije.