Home Izdvojeno U Gradskoj knjižnici će se održati predavanje o Milanu Šenoi, najstarijem sinu...

U Gradskoj knjižnici će se održati predavanje o Milanu Šenoi, najstarijem sinu Augusta i Slave

Gospođa Jasmina Reis iz muzeja 'Kuća Šenoa', pripremila je mnoštvo zanimljivosti

PODIJELITE

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica će se u utorak 17. prosinca u 11 sati održati predavanje o Milanu Šenoi u čast 150. obljetnice rođenja.  Kako nam Adventska događanja u Gradskoj knjižnici uvijek  donose i poneku novost vezanu uz obitelj Šenoa, ove godine prisjetit će se Milana Šenoe, najstarijeg sina Augusta i Slave, i to povodom njegova 150. rođendana.

Gospođa Jasmina Reis, kojoj dugujemo zahvalnost za najljepši i najslađi mali muzej u Zagrebu, ‘Kuću Šenoa’, pripremila je mnoštvo zanimljivosti. Milan Šenoa bio je geograf i književnik koji je s Emilijem Laszowskim surađivao na knjizi Povijest Plemenite općine Turopolja te zajedno s njim i doktorom Velimirom Deželićem sastavio prvi dio knjige ‘Zemljopis, narodopis i povijesni pregled’.

Profesor, autor i dramaturg

Među informacijama koje ćete moći čuti na predavanju je i to da je Milan Šenoa diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, doktorirao 1895. Predavao je u Hrvatskoj dramatskoj školi te bio profesor geografije klasične gimnazije u Zagrebu, profesor Filozofskoga fakulteta te predstojnik Geografskoga zavoda. Objavio je pedesetak radova iz fizičke, regionalne i socijalne geografije, mnogo putopisa i popularnih geografskih članaka.

U književnosti se javio novelom Njuta (1890.), a u zagrebačkom kazalištu izvedena su mu dramska djela Kako vam drago (1893.), Kneginja Dora (1897.), Sveta laž (1901.), Časak žalosti (1904.), Nevjerojatan događaj (1904.), Ban Pavao (1904.) i Izgubljeni (1910). Vezan uz tradiciju realizma, ali i inovatorstvo moderne, svojim je raznorodnim stvaralaštvom pridonio stvaralačkomu pluralizmu na prijelazu dvaju stoljeća. Ocu je posvetio biografsku prozu Moj otac (1933.).