Home Izdvojeno U Gorici najveći porast oboljelih od gripe od početka sezone

U Gorici najveći porast oboljelih od gripe od početka sezone

PODIJELITE

Umjesto da je već uslijedio vrhunac gripe i pad novooboljelih, s obzirom na kraj veljače, bilježi se nagli porast zaraženih. Na velikogoričkom području evidentirano je 290 oboljelih od gripe. Riječ je o najvećem porastu od početka sezone.

– Gripa je i dalje u porastu. Ranijih tjedana broj oboljelih kretao se od 180 do najviše 230, dok je u pet dana zabilježen nagli skok od 290 oboljelih od gripe. Inače, najmanja zaraza je među populacijom starijom od 65 godina jer oni se uglavnom i cijepe – kaže voditeljica velikogoričke Epidemiološke službe Gordana Pajan Lehpaner, ističući kako su najpodložniji zarazi građani slabijeg imuniteta.

Bolest nastupa naglo, s jako izraženim općim simptomima. Dominantni su visoka temperatura 39-40°C, jaki bolovi u mišićima, zglobovima i kostima, glavobolja, osjećaj malaksalosti i slabosti, gubitak apetita. Prvih dana očituju se samo ti opći simptomi, a kasnije se javljaju i simptomi s područja respiratornog trakta. Obično su to osjećaj stezanja, suhoće, boli u nosu i u grlu, promuklost, kašalj, bol iza prsne kosti, pa i konjunktivitis. Gripa obično traje 7-10 dana.