Home Izdvojeno U Državnom arhivu održana večer posvećena Mraclinu

U Državnom arhivu održana večer posvećena Mraclinu

Gledanjem filma i razgovorom prisjetili su se vremena kad su mnoge javne osobe hrvatskog zdravstvenog i kulturnog života boravile u Mraclinu

PODIJELITE
Foto: Mraclin hr. / Foto: Mladen Štuban, Ksenija Nestorović, Matija Kos

U Hrvatskom državnom arhivu prošlog se tjedna održala večer posvećena Mraclinu. Autor programa, arhivist Juraj Kukoč prikazao je filmove Škole narodnog zdravlja koji su snimljeni između 1930. i 1942. godine. Bilo je to vrijeme kad su mnoge javne osobe hrvatskog zdravstvenog i kulturnog života predvođene dr. Andrijom Štamparom poput Drage Chloupeka, Gerasimova i Kamila Broesslera boravile u Mraclinu. Uz “Jedan dan u turopoljskoj zadruzi” posjetitelji su mogli vidjeti obilje filmskog materijala, prisjetiti se kako je sve to prije izgledalo, kako se radilo, vidjeli su Pepekovu gostionu, Jančetov grunt, žetvu uz Obdinu i još mnogo toga.

A posjetitelja je bilo mnogo, unatoč lošem vremenu i stalnom pljusku. Nakon pozdravne riječi Juraja Kukoča program je otvorila Ženska vokalna skupina Dučeca sa svojim voditeljem Antunom Kottekom, koji je na klavijaturi pratio nijeme slikopise. Božica Krznarić pročitala nam je sjećanja svojih roditelja, a kraće uvode u filmove dao je Ratko Cvetnić.

Uz Dučec, suorganizator ovog događaja bilo je i Društvo žena “Anđela Lovreković”.

Foto: Mladen Štuban, Ksenija Nestorović, Matija Kos