Home Gospodarstvo Turopoljska materijalna baština adekvatno će se čuvati u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja

Turopoljska materijalna baština adekvatno će se čuvati u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja

PODIJELITE

U prostorima novog Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja održana je danas završna konferencija kojom se obilježilo kraj gradnje i uvod u opremanje prostorija.

Izgradnja Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja planirana je u dvorišnom dijelu iza kuće kolokvijalno poznate kao ‘bivše rodilište’, koju je 1898. godine izgradila obitelj Čop za stanovanje. Kuća je zbog arhitektonskih vrijednosti zaštićena, a kroz povijest je korištena za različite namjene. Odluka da se Centar izgradi na mjestu gdje se nalazio dotrajali pomoćni objekt bila je vođena idejom da kuća Čop ponovo postane kuća kulture.

Nova građevina zadržava postojeću urbanističku matricu. Vertikalna organizacija zgrade je podrum, prizemlje i kat. U prizemlju je planirana multimedijalna dvorana za prezentaciju i interpretaciju baštine te preparatorska radionica. Za čuvanje najvrjednijih predmeta predviđen je podrum. Na katu su planirani radni prostori i knjižnica. Podzemni dio površine je 314 m2, a nadzemni 170 m2.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pohvalio je suradnju s Vladom i ministarstvima te zahvalio timu stručnjaka na odrađenom projektu. “Nova je era pred Muzejom Turopolja. Novi je ovo iskorak koji će kulturu metropole Turopolja manifestirati građanima u modernijem i novim generacijama prihvatljivijem svijetlu”, rekao je Ačkar.

Projekt je koštao ukupno 1,31 milijun eura, od čega 84% je financirala EU, 7% MRRFEU, a 9% Grad Velika Gorica.

“Natječaj je objavljen 2018. godine. Bili smo u jako žestokoj konkurenciji sa Zagrebom, koji ima puno brownfield lokacija, a koji je išao s Etnografskim muzejom i Glazbenim učilištem Elly Bašić, te koji je na ovom natječaju “pojeo” jako veliku alokaciju. Radi se o brownfield projektu. Prijavili smo objekt koji je zapušten i nema namjenu i priveli smo ga svrsi. Odlučili smo riješiti probleme koje ima Muzej Turopolja, poglavito problem deponiranja fonda muzeja. Dosad se na više lokacija neadekvatno deponirala kulturna baština, a sad smo uz muzejski depo u prizemlju podigli na katu multifunkcijsku dvoranu odnosno interpretacijski centar, gdje će se kroz multimediju posjetiteljima pričati priča o Turopolju, te knjižnicu”, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske Unije Domagoj Ilečić.

U novi interpretacijski centar prebacuje se upravni dio Muzeja Turopolja, knjižnica, dokumentacija i dio muzejskog depoa. Stara zgrada potencijalno postaje kompletno izložbeni prostor sa suvenirnicom.

“Ne može se riječima opisati koliko smo mi iz Muzeja uzbuđeni zbog ovog projekta. Muzejska čuvaonica je baza s kojom na dnevnoj bazi radimo i puno vremena se gubi kada je ona dislocirana, nikad nije cjelovito sve na jednom mjestu, uvijek nešto fali i sve to otežava istraživanja”, rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

“Jako je važno što dobivamo prostor za radionice, pričaonice, predavanja koje smo dosad radili “poluilegalno” u staroj zgradi među muzejskim predmetima i unutar muzejskog postava, što nije u skladu s dobrom muzejskom praksom. Sada se otvaramo prema građanima, moći ćemo dati prostor na korištenje svakome tko ima kvalitetan program za provedbu. Dobivamo prostor i unutar zgrade i ispred zgrade”, rekla je.

“Općenito je kod kulture problem novac. Kultura je skupa i to je činjenica, a nije gospodarska djelatnost koja može sama sebe održavati, i uvijek se gleda da se ulaže u izložbene prostore, ono što se vidi prema van. A ono što je bitno za očuvanje baštine su muzejske čuvaonice. To su drvo, tekstil, keramika, papir i metal, svaki materijal se čuva u prostoru s različitom temperaturom, rasvjetom i vlagom. Mi ćemo to sada dobiti, da se svaka vrsta kulturne baštine čuva na propisan način. To je ono za što se svjetski muzeji bore, a mi smo to sada i dobili”, zaključila je Biškupić Čurla.