Home Izdvojeno Tjedan zdravlja: Evo na koje bolesti treba paziti i kako ih spriječiti

Tjedan zdravlja: Evo na koje bolesti treba paziti i kako ih spriječiti

PODIJELITE

Prvi tjedan u lipnju već treću godinu zaredom posvećen je zdravlju. U šatoru na Tržnom centru Dom zdravlja organizira Velikogorički tjedan zdravlja i poziva građane da do 7. lipnja, od 10 do 12 sati, dođu i provjere svoje zdravstveno stanje i prikupe informacije o bolestima na koje možda nisu mislili.

– Dom zdravlja je nositelj i promotor zdravlja u zajednici gdje živi i Tjedan zdravlja nije dovoljan, ne bi bio dovoljan ni mjesec da naglasite sve bolesti koje su važne, međutim barem neke od tih bolesti možemo. Ljudima koji navrate u šator medicinsko osoblje pokaže neke stvari na koje moraju misliti, koje su važne i možda spriječe neke bolesti, a ako se već pojave, da se na vrijeme jave liječniku da se to riješi – kaže Stjepan Zagorac, ravnatelj Doma zdravlja Velika Gorica.

Osim kožnih i bolesti koje vrebaju u ljetnim mjesecima, u srijedu će se u šatoru moći izmjeriti očni tlak i saznati o zaštiti vida, u četvrtak tema je prevencija visokog krvnog tlaka i šećera, za petak je najavljen dan Ljekarni Zagrebačke županije, a u subotu će o zdravlju informirati djelatnici hitne pomoći.

– Tu najviše ljudi dolazi usput pa kažu, bolestan sam pa budem tu malo svratio, možda me izliječe. Ne treba uputnica ni ništa – rekao je Ivan koji se u šator došao informirati o mjerenju krvnog tlaka.

prilog-Tjedan-zdravlja-2014

OPREZ! VREBA OPASNOST OD ZARAZE VIRUSOM ZAPADNOG NILA

Iako nisu najčešće, bolesti ljetnih mjeseci na koje je upozorila dr. Gordana Pajan Lehpaner, mogu biti fatalne. Svima im je zajedničko da su vezane uz vodu, a radi se o virusu Zapadnog Nila, legioneli i leptospirozi. Prvu prenose komarci, a kako je u Velikoj Gorici prošle jeseni zabilježen takav slučaj, doktorica je upozorila da i ove godine treba pripaziti jer je kratka i blaga zima povoljna za preživljavanje komaraca koji mogu nositi virus.

– Sve gdje nam je stajaća voda u našem okruženju, počevši od lončića sa cvijećem koji ne smiju biti duže od tri do pet dana puni vode nego se ona treba izliti jer tu stvaramo podlogu gdje će se ličinke razvijati. Bačve koje isto volimo skupljati sa kišnicom treba pokriti poklopcem. Znači želimo spriječiti ulazak komarca da ne snese jajašce. Komarci vole prezimiti i u septičkim jamama jer su vlažne i tople – objasnila je Gordana Pajan Lehpaner, voditeljica velikogoričke Epidemiološke službe.

Oprez je potreban i prilikom boravka uz vode stajačice, kao što su jezera ili šljunčare, a važno je i obratiti pažnju na zatvorene vodene sustave, poput sustava za toplu vodu, posebno u vikendicama.