Home Izdvojeno Tihomir Lukanić kandidat je Živog zida za župana Zagrebačke županije

Tihomir Lukanić kandidat je Živog zida za župana Zagrebačke županije

Nakon 20 godina stagnacije i propadanja naročito u ruralnim područjima, Zagrebačkoj županiji potrebna je promjena za koju imamo jasne vizije i planove

PODIJELITE

Živi zid je danas u Velikoj Gorici predstavio svog kandidata za župana Zagrebačke županije – Tihomira Lukanića. Predstavili su i program za razvoj županije kao središta poljoprivrede i proizvodnje.

Podršku mu je na konferenciji pružio i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić, uz slogan kampanje ‘Županija konoplje i agroturizma’.

– Danas iz srca Zagrebačke županije najavljujemo svog kandidata Tihomira Lukanića. Europa je donijela političku odluku da bude obnovljiva i održiva, te ide prema tome cilju. Konoplja je danas mnogo više nego što je nekada bila i na putu je prema punoj legalizaciji. Zagrebačka županija jedna je od županija sa najzapuštenijim poljoprivrednim potencijalom, kojoj treba lokalna proizvodnja i lokalna potrošnja. Smatramo da onaj tko se tu pozicionira prvi, će u toj igri najbolje proći i zato mi je drago da idemo upravo u tom smjeru, jer to je budućnost Zagrebačke županije ali i cijele Hrvatske – kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

Okupljenima se potom obratio i kandidat Živog zida za župana Zagrebačke županije, Tihomir Lukanić, koji je istaknuo prednosti uzgoja konoplje i njenu raznovrsnu namjenu.

 

– Ovo je prvenstveno razvojna ali i ekološka priča, zbog čega sam i postao kandidat za župana Zagrebačke županije. Imam jasnu viziju njenog razvoja! Zašto županija konoplje i agroturizma? Konoplja je najprofitabilnija biljka na planeti od koje se može proizvesti više od 35 tisuća različitih proizvoda. Profitabilnija je 30 puta od kukuruza, a Zagrebačka županija je predivan spoj ruralnog i urbanog, te treba iskoristiti svoj poljoprivredni potencijal – istaknuo je.

Otkrio je i kako namjeravaju sagraditi pogone za proizvodnju i preradu proizvoda, te otkupne centre koji će proizvode otkupljivati isključivo od lokalnih OPG-ova, čime će se otvoriti i desetine tisuća radnih mjesta.

– Želimo da se proizvode otkupljuje isključivo od lokalnih OPG-ova jer županija to zaslužuje! S obzirom da je županija osnivač škola, vrtića i domova zdravlja, gdje se sada poslužuje uvozna hrana, mi namjeravamo osigurati posluživanje isključivo organske lokalne hrane i obećajem da ćemo to učiniti u prvih mjesec dana mandata! Isto tako obećajem da će u roku četiri godine svaki OPG koji do sada nije, povući sredstva iz EU fondova, te osnovati Ured za direktnu komunikaciju s građanima i zainteresiranim poljoprivrednicima. Paralelno sa svime što sam naveo, županija će garantirati otkup svih proizvoda sa polja svih poljoprivrednika -kazao je Tihomir Lukanić, kandidat Živog zida za župana Zagrebačke županije.

Istaknuo je neiskorišteni potencijal ruralnih područja Zagrebačke županije uz adekvatan plan i razvojni program.

– Nakon 20 godina stagnacije i propadanja, naročito u ruralnim područjima, županiji je potrebna promjena za koju mi imamo jasne vizije i planove – zaključio je.