Home Vijesti Svjetski je dan humanosti i humanitarnih radnika

Svjetski je dan humanosti i humanitarnih radnika

PODIJELITE

Već šest godina se na današnji datum, 19. kolovoza, obilježava Svjetski dan humanosti. Na taj dan prisjećamo se humanitarnih radnika koji su izgubili živote obavljajući svoj posao i ujedno odajemo počast svima koji svakodnevno naporno rade diljem svijeta.  Ovaj datum odabran je iz počasti prema 22 djelatnika Ujedinjenih naroda koji su 2003. godine izgubili živote u napadu na sjedište UN-a u Bagdadu, a među njima je bio i dugogodišnji humanitarac Sergio Vieira de Mello, tada Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

U Hrvatskoj posebna čast ide Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) koja u 60 godina postojanja broji više od 6.000 akcija spašavanja. Ujedno se odaje počast i organizaciji Crvenog križa koji su intenzivno radili na prihvatilištima za beskućnike, akcijama darivanja krvi, pomaganja stradalnicima prirodnih katastrofa kao i mnogim izbjeglicama.

crveni križ VG smotra prve pomoć facebook 5

Humanost i humanitarni rad u svijetu sve više dobiva značaj te je nažalost, sve više takve pomoći potrebno. Do sada u 26 zemalja svijeta humanitarne agencije pomažu oko 54 milijuna ljudi.

Ovogodišnja kampanja Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći nosi slogan Svijet treba više humanitarnih heroja s ciljem podizanja svijesti građana o humanitarnom djelovanju. Uspostavljena je i platforma Glasnika humanosti kojom se omogućava dijeljenje svojih humanitarnih iskustava odnosno učenje iz iskustava drugih. Svjetska humanitarna zajednica na ovaj dan želi naglasiti važnost promicanja i jačanja svijesti o poštivanju načela kojima se vode humanitarne organizacije u obavljanju svog posla – humanosti, nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti.

Nikada nije kasno da i vi postanete volonter. Sve informacije o organizacijama, događajima i mogućnostima možete pronaći na stranicama Volonterskog centra.

Izvor: HRT