Home Zanimljivosti Svjetski je Dan borbe protiv pušenja

Svjetski je Dan borbe protiv pušenja

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prvi put 31. svibnja 1987. obilježila Dan borbe protiv pušenja, koji se od tada svake godine obilježava.

Kako bi obilježili današnji dan, učenici 7.razreda Osnovne škole Pokupsko s pedagoginjom škole pregledali su kratki spot ‘Ti odlučuješ’. Uz to su održali i kviz znanja ‘Kvizom znanja protiv ovisnosti’ te kratku debatu na temu ‘Stop pušenju’.

U Hrvatskoj se godišnje za liječenje bolesti povezanih s pušenjem izdvaja oko milijardu kuna. U svijetu svake godine od posljedica pušenja umire gotovo šest milijuna ljudi, dok ih je više od 600.000 izloženo pasivnom pušenju. Duhan ubija do polovine svojih korisnika. Ukoliko stanje ostane isto, epidemija će ubiti više od osam milijuna ljudi svake godine.

dim cigareta

Kako navode na stranicama HRT-a, sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija, od kojih je 3000 respiracijskih iritansa i pedesetak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

Krajnji cilj kampanje i obilježavanja ovog dana je da se pronađe način kojim bi se zaštitile sadašnje i buduće generacije.