Home Izdvojeno Čitane kratke priče o odnosima, seksualnoj orijentaciji i slobodi

Čitane kratke priče o odnosima, seksualnoj orijentaciji i slobodi

PODIJELITE

U sklopu 15. Festivala europske kratke priče, Gradsku knjižnicu Velika Gorica posjetila su tri mlada hrvatska autora Ivan Jozić, Jasna Žmak i Staša Aras. Tema književnog događanja bile su granice te prikaz kako ih autori tematiziraju kroz kratke priče, što ih zanima i kako ih pišu. Ovaj se događaj u našoj knjižici danas održao drugi puta te je privukao mnoge građane i učenike iz srednje škole.

– Mislim da je jako dobro da se premjeste događanja iz centra grada pa da i publika koja živi ovdje ima priliku upoznati se sa suvremenom hrvatskom književnošću. Često nam pomažu profesorice koje motiviraju učenike da dođu, no bez obzira na vrijeme u kojem živimo i dalje ima mnogo ljudi koji vole pisati i čitati. – rekla nam je Darija Žilić, moderatorica događaja.

Festival europske kratke priče (3)

Ivan Jozić i Jasna Žmak nedavno su objavili svoje prve zbirke kratkih priča, a Staša Aras prvu knjigu je objavila prije tri godine. Zbirka kratkih priča Ivana Jozića zove se ‘Muška svinja’, a prva prozna knjiga Jasne Žmak ‘Moja ti’. Staša Aras do sada je za kratke priče dobila tri prve nagrade, a danas je čitala svoju kratku priču naslova ‘Gutanje’.

– Prvi puta sam sada u Gorici i prvi puta nastupam na ovom festivalu. Puno mi to znači i imponira da to što radim ima odjeka na neki način. Drago mi je da su tu mladi gimnazijalci bez obzira na to kako će primiti moju priču jer mislim da je jako bitno da književnost bude prisutna u društvu, ne samo u školama i u intimi kućnog čitanja nego da se o tim temama o kojima se piše u književnosti i razgovara. – izjavila je Staša Aras, autorica.

Festival europske kratke priče (4)

Na susretu se govorilo i čitalo o ljubavnim odnosima, pa i seksualnoj orijentaciji, o društvenom kontekstu u kojem mladi danas žive i pokušavaju stvarati, o intimi, predrasudama te o slobodi.