Home Izdvojeno Svirat će rock na nastavi glazbenog

Svirat će rock na nastavi glazbenog

PODIJELITE

Učenici velikogoričkih osnovnih škola Eugena Kvaternika, Jurja Habdelića, Eugena Kumičića i Nikole Hribara na poklon su dobili električne gitare i pojačala. Instrumente im je u Domu kulture Pučkog otvorenog učilišta darovala Udruga dragovoljaca Domovinskog rata iz Velike Gorice.

– Sviram bas gitaru već dvije godine i to mi jako puno znači. Mogu se zabavit u društvu i već sam bio na dosta koncerata. Najviše volim svirati rock i blues – objasnio je Mario Gabrić, učenik OŠ Eugen Kvaternik.

gitare,-gitara

UKLJUČIT ĆE CIJELU HRVATSKU

Namjera je kabinete glazbenog odgoja u svim hrvatskim školama opremiti kompletnom opremom, odnosno instrumentima za suvremenu glazbu. Dio je to projekta kojeg su 2008. započeli Rajko Dujmić, Dražen Žanko, Željen Klašterka i Igor Kotal. Izradili su novi nastavni plan za osnovnoškolsko obrazovanje kojem je cilj zainteresirati i potaknuti učenike na individualno i zajedničko kreativno stvaranje.

– Mislili smo osuvremeniti pristup u osnovnim školama jer djeca doslovce kopaju nos na satu glazbenog, a mogli bi se unaprijediti. Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet je prihvatila nastavni plan, a Udruga dragovoljaca iz Velike Gorice, što mi je na čast, sprovodi ga za cijelu državu – objasnio je Igor Kotal, glazbeni producent i član velikogoričke Udruge dragovoljaca Domovinskog rata.

ROCK, POP, TECHNO I RAP GLAZBA KAO DIO ŠKOLSKOG KURIKULUMA

Gitare i pojačala koja su škole dobile tek je početak, ističu iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata. Plan je, u okviru mogućnosti, škole opskrbiti i klavijaturama, bubnjevima, mikrofonima i ostalom opremom za rock, pop, techno i rap glazbu čime bi se razbila dosadašnja dosada kod učenika kad je riječ o glazbenom odgoju.

– Glazba čini ljude zrelijima. Ona ne samo da oplemenjuje ljude, ona ih osvještava, kako djecu tako i odrasle. Cilj je da svaki čovjek zna jedan instrument svirat i to ovako za društvo, za doma i da zna barem intonirat u pjevanju. Evo, nikakva virtuoznost – dodao je Igor Kotal.

gitara,-branitelji,-djeca