Home Gospodarstvo Razmijenite sjeme i podržite lokalne sorte

Razmijenite sjeme i podržite lokalne sorte

PODIJELITE
Foto: Ilustracija

Zelena mreža aktivističkih grupa i Udruga za biosjemenarstvo u Velikoj Gorici organiziraju predavanje za poljoprivrednike, vrtlare i sve koji se žele baviti proizvodnjom zdrave, organske i našem podneblju prilagođene hrane. Agronomka Mara Bogović, u utorak 15. travnja 2014. u 18.00 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice govorit će o očuvanju domaćih, lokalnih sorti, koje su gotovo nestale s polja i iz vrtova pod pritiskom industrijske sjemenske proizvodnje. Iznijet će mogućnost pokretanja sjemenarske proizvodnje na temelju iskustava proizvođača Varaždinske županije.

poljoprivreda

PONESITE SJEME

Organizatori građane pozivaju da na predavanje ponesu viškove sjemena i sadnica domaćih sorti te da ih na licu mjesta razmjene s drugim sudionicima. Bitno je da sjeme bude iz vlastite proizvodnje, uzgojeno od domaćih sorti koje nisu komercijalne (zaštićene pravima oplemenjivača) i da je uzeto od zdravih biljaka, kvalitetno očišćeno, osušeno i čuvano u adekvatnim uvjetima.

NAJBOLJE SU LOKALNE SORTE

Pod pritiskom sjemenarske industrije domaće sorte bilja gotovo su nestale s naših polja i vrtova, a domaće sjemenarske proizvodnje gotovo nema. One, međutim nude niz prednosti za proizvođače pa se u svijetu praksa čuvanja sjemena na gospodarstvu sve više vraća na polja i vrtove. Domaće sorte često imaju neke kvalitete i specifičnosti koje predstavljaju prednost u odnosu na konvencionalne sorte i zbog toga je na tržištu itekako traženo. Oznaka izvornosti proizvoda za proizvođača znači prednost, a ujedno predstavlja i očuvanje naše tradicije i baštine. Lokalne sorte najbolje su prilagođene lokalnim uvjetima proizvodnje pa su tako posebno važne u ekološkoj proizvodnji.

varazdinsko-zelje

ZAŠTITILI ZELJE

Proizvođači iz Varaždinske županije zaštitili su svoje lokalne sorte, poput Varaždinskog zelja od nestajanja i pokrenuli sjemenarsku proizvodnju. Svoja iskustva žele podijeliti s ostalim kolegama te potaknuti i druge proizvođače da učine isto. Govorit će o važnosti domaćih sorata, mogućnostima pokretanja sjemenarske proizvodnje, zakonskoj regulativi i procedurama stavljanja na sortnu listu čuvanih sorti i mogućnosti plasmana. Predavanje je dio akcije obilježavanja Dana borbe za prava seljaka i malih obiteljskih gospodarstava.