Home Zanimljivosti Svetica kao simbol hrabrosti, a vezuje ju se za snijeg – Sv....

Svetica kao simbol hrabrosti, a vezuje ju se za snijeg – Sv. Katarina

Ako poznajete Katarinu koju povezujete s čistoćom, hrabrošću i snagom, ne zaboravite joj danas čestitati imendan

PODIJELITE

Danas se po katoličkom kalendaru slavi blagdan Sv. Katarine ili Svete Kate u spomen na nebesku zaštitnicu Sv. Katarinu Aleksandrijsku. Za Svetu Katarinu se kaže da je simbol hrabrosti i odlučnosti. Danas imendan slave sve Kate, Katice, Katarine, Katje, Kaje i sve pripadnice ženskog spola koje dijele slično ime.

Najpoznatija legedna o sv. Kati jest ona vezana uz rimskog upravitelja Maksimina Daia koji je lijepu Katarinu htio oženiti. Budući da ga je odbila, on šalje 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu.

Ali, kako kaže legenda, svojim izvanrednim govorništvom i dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je također obratiti na kršćanstvo. Iz obijesti i nemoći Maksimin daje pogubiti tih 50 mislilaca, a Katarinu odlučuje mučiti. U tu svrhu napravo je, prema nekim legendama, kotač s bodežima koji su je trebali sasjeći. No, tu se javlja Božja ruka i mučilo se raspada.Nakon ovog čudesnog događaja Maksimin naređuje da se Katarinu odvede izvan Aleksandrije i naređuje da joj se odrubi glava. Ubijena je 304. godine u Aleksandriji. Prema predaji, anđeli su odnijeli njezino tijelo na Sinaj i pokopali ga te se tamo i danas nalazi Samostan sv. Kate.

Sv. Katu danas slave kao zaštitnicu djevojaka, djevica, dojilja, filozofa, znanstvenika, učitelja i učenika, teologa, zanatlija i svih zanimanja koji se bave kotačima.

Blagdanom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka: “Sveta Kata zatvara vrata”. Sveta Kata je je i blagdan koji nagovještava hladnije dane i snijeg pa se kaže: “Sveta Kata, snijeg na vrata”.

Katarina je žensko ime s mnoštvom inačica kojemu je ishodište u grčkom imenu Aikaterina. Značenje imena Katarina je “čista”, “djevica”, “ona koja je čista”, također ima značenje i “mudra”. Ime se proširilo Europom u ranom razdoblju kršćanstva, a do današnjih dana jedno je od vrlo popularnih ženskih imena.

Ako poznajete Katarinu koju povezujete s čistoćom, hrabrošću i snagom, ne zaboravite joj danas čestitati imendan!