Home Izdvojeno ”Svako dijete ima pravo na obrazovanje” – projekt na korist cijele društvene...

”Svako dijete ima pravo na obrazovanje” – projekt na korist cijele društvene zajednice

PODIJELITE

Prije sedam godina na području Velike Gorice bila su tek tri asistenta u nastavi, a danas ih je 62. Oni se brinu za 66-ero djece s invaliditetom koja su, zahvaljujući projektu ”Svako dijete ima pravo na obrazovanje”, uključena u redovnu nastavu. Koliko djeci i njihovim roditeljima znače asistenti,rekla nam je majka Ane Paule, djevojčice s Dawnovim sindromom.

-Naša Ana Pula već dvije godine ima istu asistenticu i ono prijelazno razdoblje iz 4. u 5. razred uspješno je svladala. Jako smo zadovoljni njihovim međusobnim odnosom.- rekla nam je Draženka Kovačević, a asistenticom je zadovoljna i Ana Paula. -Završila sam 5. razred, s asistenticom mi je dobro. Želim da bude i sljedeće godine sa mnom. Pomaže mi u matematici, geografiji, povijesti, likovnom i tehničkom. -otkrila nam je.Svako dijete ima pravo na obrazovanje (8)

I Miroslav ima svog asistenta u nastavi, Alena, koji je s njim skoro cijelo vrijeme, druže se i u školi i nakon nastave. -Odlično mi je, puno mi pomaže Alen. Kemija mi je najdraži predmet. -otkrio nam je Miroslav kojem je želja biti pomoćni grafičar.

-Ovih godinu dana bilo je novo životno iskustvo, upoznao sam jednu novu osobu koja zaslužuje pažnju. Koliko je ovaj projekt pomogao Miroslavu, pokazuju njegove odlične ocjene. Završio je osmi razred i mislim da neće imati problema kod upisa u srednju školu. -rekao nam je Alen Konjević, asistent u nastavi.

I Miroslavova majka Jasna Radulović izuzetno je zadovoljna projektom i što njezin sin ima asistenta. Voljela bi kada bi Alen bio uz Miroslava do kraja njegova školovanja. – Jako sam zadovoljna, mnogo je promjena, sve je drugačije.-rekla nam je.

Voditeljica projektnog tima, Arijana Mataga-Tintor, istaknula je da je ovo projekt emocija i optimizma koji utječe na cijelu društvenu zajednicu.Svako dijete ima pravo na obrazovanje (5)

-Djeca koja imaju pomoćnike u razredi nevjerojatno napreduju, bolje se socijaliziraju, stječu prijateljstva, druže se s vršnjacima i ovaj projekt je neprocjenjiv za zajednicu. Druga djeca kroz ovaj projekt uče o istinskim ljudskim i društvenim vrijednostima, o solidarnosti, empatiji, razumijevanju, prihvaćanju drugačijih, različitih. Cijela zajednica ovim projektom dobiva jako puno i postaje bolje društvo.-rekla nam je Mataga-Tintor.

Projekt se na području Velike Gorice provodi dvije godine. Danas je održana završna konferencija na kojoj je predstavljen i film o samom projektu.

-Ovo je hvalevrijedan program koji se uspješno provodi i koji postaje tradicija Velike Gorice i standard da omogućimo svoj djeci jednaka prava za obrazovanju i njihovu normalnu integraciju, da im omogućimo uspjeh kakav imaju sva djeca bez poteškoća u razvoju i na tome ćemo uvijek nastaviti inzistirati.-rekao je Krešimir Ačkar, pročelnik za Predškolski odgoj, školstvo i sport.

-Mi smo bili jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je mladima osigurao asistenta u nastavi. To smo ćemo napraviti i ove godine. Svako dijete koje bude trebalo, imat će asistenta u nastavi. Nakon nastavnog procesa oni su involvirani u društvene aktivnosti-najavio je Ervin Kolarec,zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Vrijednost završenog projekta je oko 2,5 milijuna kuna, sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a grad je izdvojio 98 tisuća kuna. Projektni tim već priprema dokumentaciju za novi natječaj kako bi i sljedeće školske godine sva djeca imala asistenta u nastavi.